Torstai, 4.6.2020 
Toivo
Pääkirjoitus

Suomikin alkaa jo näyttää esimerkkiä tasa-arvossa

  • Karjalainen
Naisten osuus yritysten hallituksissa on kasvanut maailmanlaajuisesti hitaasti, mutta Suomessa tämä yksi lasikatto on murtunut ja kehitys on ollut suotuisampaa kuin useimmissa muissa maissa.

Tämä käy ilmi konsulttiyhtiö Deloitten tekemästä kansainvälisestä tutkimuksesta (Yle, 30.10.) sekä Helsingin Sanomien (19.10.) suomalaisiin pörssiyhtiöihin tekemästä selvityksestä.

Maailmanlaajuisesti naisten osuus yrityksissä ylintä valtaa pitävistä hallitusten jäsenistä on vain 17 prosenttia eikä tämä osuus ole kasvanut kahdessa vuodessa kuin alle kaksi prosenttiyksikköä, mutta Suomessa tämä kasvu on ollut nopeaa. Suomessa naisten osuus yritysten hallituksissa on 31,9 prosenttia, ja Suomen edellä ovat vain Norja, Ranska ja Ruotsi. Toisaalta vain kuudessa maassa tämä naisten osuus ylittää 30 prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

HS:n selvityksen mukaan puolestaan 28,8 prosenttia Helsingin pörssin päälistan yhtiöiden hallituspaikoista oli naisten hallussa, kun lokakuussa 2010 vastaava lukema oli vain 16,8 prosenttia.

Pohjoismaiden kuuluukin näyttää tässä asiassa muulle maailmalle esimerkkiä, ja tyytyväisyydellä on todettava Suomenkin sitä jo vähitellen tekevän. Hallitusten jäsenten diversiteetillä, erilaisuudella, on hyötyä yritysten kulttuurille ja taloudelliselle menestykselle, ja sukupuoli on yksi diversiteettitekijä - joskaan ei enää keskeisin, mitä lähemmäksi aitoa sukupuolten välistä tasa-arvoa päästään.

Erinomaista on se, että Suomessa nopeaa kehitystä on tältä osin yhtiöissä tapahtunut ilman sukupuolikiintiöitä. Kiintiöiminen tekisi monelta osin tyhjäksi sen, mitä todellisuudessa tavoitellaan: parhaita osaajia päättäjäpaikoille.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa