Torstai, 4.6.2020 
Toivo
Pääkirjoitus

Vahvuuksiin uskottava ja panostettava rohkeasti

  • Karjalainen
Pohjois-Karjalan kehittämisen suuria linjoja raamittavan uuden maakuntakaavan valmistelu etenee ratkaisuvaiheisiin (Karjalainen, 29.10.). Pohjoiskarjalaisilla on ensi keväänä vielä mahdollisuus vaikuttaa Maakuntakaava 2040 -suunnitelman linjauksiin ja myös yksittäisiin sisältökohteisiin.

Kaavoituksella luodaan edellytyksiä rakentamiselle ja kaikelle kehittämiselle. Mahdollisuuksiin on tartuttava pontevalla maakuntahengellä. On uskottava omiin vahvuuksiin ja panostettava rohkeasti kehittämiseen. Näin on tehtävä, vaikka näkymät eteenpäin ovat sumeat ja epävarmatkin. Pohjois-Karjalassa ei ole ennenkään annettu periksi, ei ikinä, vaikka vaikealta on näyttänyt.

Koulutukseen panostaminen kannattaa. Siitä on tuorein esimerkki kaupunkiseutujen vertailu, jossa Joensuu menestyi hyvin ja on lisännyt merkittävästi elinvoimaansa muiden korkeakoulupaikkakuntien joukossa. Joensuulla on vetovoimaa ja pitovoimaa. Tulevina vuosikymmeninä on ensiarvoisen tärkeää jatkaa yliopiston, ammattikorkeakoulun ja ammatillisen koulutuksen kehittämistä panostamalla niiden muuttuviin tarpeisiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toinen tärkeä seikka on liikenteellinen saavutettavuus, jotta maakunta ja Joensuun seutu pysyvät samassa kehityksen kyytikelkassa kuin muutkin seutukunnat. Maakuntakaavassa varaudutaan Joensuun lentoaseman kiitoradan jatkamiseen. Junaratayhteyksien ja Joensuun ratapihan kehittäminen on jo käynnissä. Kaiken junaliikenteen ylläpito maakunnan sisällä on yhtä tärkeää kuin yhteyksien parantaminen Joensuusta muualle Suomeen.

Jopa valtatietasoinen maantieverkko rapistuu rahanpuutteessa. Tähän on saatava muutos, koska nykykehitys on suuri uhka elinkeinoelämälle ja yritystoiminnalle. Niiralan rajanylityspaikka on säilytettävä ympärivuorokautisena kansainvälisen liikenteen kulkuporttina.

Luontokohteet ja puhdas luonto ovat vieläkin suuri kirjoittamaton kortti. Mahdollisuuksia on ympäri maakuntaa: Koli, Ruunaan kosket, Ilomantsin erämaat, Nurmeksen seutu ja monipuolinen Keski-Karjala.

Vaikka väestöä ja elinkeinotoimintaa keskittyy aiempaa enemmän Joensuun seudulle, on myös Pielisen Karjalaa ja Keski-Karjalaa tuettava ja kehitettävä määrätietoisesti.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa