Torstai, 4.6.2020 
Toivo
Pääkirjoitus

Kotona on edelleen naisten töitä ja miesten

  • Karjalainen
Miehet tekevät perinteisiä kotitöitä enemmän ja useammin kuin 1990-luvun alussa, ilmenee Tilastokeskuksen vapaa-aikatutkimuksesta. Näitä kotitöitä ovat muun muassa ruuanlaitto, siivous, pyykinpesu ja vaatehuolto.

Tilastokeskus on kysynyt kotitöistä vasta 1990-luvulta lähtien, joten sitä edeltäviltä vuosikymmeniltä ei ole tilastollista tutkimustietoa. Etenkin 1960- ja 1970-luvuilla eläneet muistavat, että normitilanne oli silloin aivan toisenlainen kuin nykyään: yleensä naiset tekivät kotityöt ja miehet eivät niihin juuri osallistuneet.

Sittemmin - onneksi - perhearki on kehittynyt tasa-arvoisempaan suuntaan. Silti vieläkin vastuu monista kotitöistä on enemmän naisilla. Naiset tekevät enemmän usein toistuvia kotitaloustöitä, kuten ruuanlaittoa ja pyykinpesua. Erilaiset kodin korjaustyöt ovat edelleen useimmiten miesten vastuulla. Vastuuta jaetaan yleisimmin ostoksilla käymisessä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koska miesten kotitöiden tekeminen on lisääntynyt 2000-luvulla, näkyy tilastoissa uusi miehinen kokemus. Entistä useampi mies kokee kotitöiden rajoittavan harrastamista. Aikaisemmin jokapäiväisten kotitöiden koettiin estävän lähinnä vain naisten harrastuksia.

Perheen kodin siivoaminen on kotitöiden tykkäyslistan häntäpäässä sekä miehillä että naisilla. Mieluisinta on puutarhanhoito, ja naisilla vähän miehiä enemmän. Toiseksi eniten pidetään kodin korjaustöistä. Muita kotitöitä vain hyvin harva tutkimukseen vastannut piti mieluisimpina toimintoina.

Lähes puolet naisista on sitä mieltä, että kaupoissa kiertely ja ostoskeskuksissa vaeltelu on hauskaa. Hupia siitä vastasi saavansa vain suunnilleen joka neljäs miehistä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa