Torstai, 4.6.2020 
Toivo
Pääkirjoitus

Suomalaiset suhtautuvat yliherkästi sisäilmaan

  • Karjalainen
Rakennusten sisäilmaongelmia ei saa vähätellä eikä paisutellakaan. Sama koskee sisäilmaongelmista oireilevien ihmisten tuntemuksia ja kokemuksia. Liian moni on sairastunut huonon sisäilman takia, osa lopuksi ikäänsä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkisti viime viikolla mielenkiintoisen tutkimuksensa tulokset. THL tutki suomalaisten käsityksiä sisäilmasta. Tulosten perusteella suomalaiset suhtautuvat asiaan yliherkästi. Ihmiset kokevat erityisesti sisäilmaan liittyvät terveysriskit usein suurempina ja vakavampina kuin mitä ne ovat tutkimustiedon perusteella.

Tutkimustiedon mukaan lähes kaikissa rakennuksissa on niiden elinkaaren aikana kosteus- ja mikrobivaurioita. Kuitenkin vain pieni osa kosteusvaurioista on niin vakavia, että ne lisäävät riskiä sairastua astmaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

THL:n kyselyyn vastanneista reilusti yli puolet kuitenkin kokee vähäisenkin kosteusvaurion niin vakavaksi terveysriskiksi, että vaurio on korjattava välittömästi.

Tutkijoiden mukaan sädesieni voi olla merkki kosteusvauriosta mutta ei varma merkki sisäilman haitallisuudesta, vaikka juuri niin ajattelee kaksi kolmesta kyselyyn vastanneista suomalaisista.

Rakentamisen laadussa on kiistatta paljon parannettavaa. Kosteusvaurioiden syntymistä täytyy ennaltaehkäistä, ja vauriot on korjattava, jos se todetaan tarpeelliseksi.

Sisäilma puhuttaa muuallakin, kertoo Kauppalehden (1.11.) kokoama katsaus. Venäjällä kosteusvauriot sekä melu- ja hajuhaitat ovat vain yksi osa vanhojen asuntojen ongelmalistassa. Ruotsissa joka viides kertoo kärsivänsä huonosta sisäilmasta. Saksassa liiallinen kosteus ja home ovat yleisiä asunnoissa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa