Torstai, 4.6.2020 
Toivo
Pääkirjoitus

Tämä ei ole kateuden vaan avoimuuden päivä

  • Karjalainen
Viime vuoden tuloverotiedot tulevat tänään julkisiksi, ja eri tiedotusvälineissä, myös Karjalaisen digitaalisilla alustoilla, kerrotaan niistä aamukahdeksasta alkaen. Tänä vuonna Karjalainen ei julkaise tiistain painetussa ja näköislehdessään erillistä verotietoliitettä, koska olemme tulkinneet enemmistön tilaajista pitävän tällaista liitettä tarpeettomana ja tiedot löytyvät laveasti tilaajasisältöinä verkkolehdestämme.

Tätä verotietojen julkistamispäivää on kansalaisten keskuudessa kutsuttu myös kansalliseksi kateuspäiväksi, koska media keskittyy erityisesti suurituloisten tulo- ja verotietoihin ja ne herättävät ihmisissä monenlaisia tunteita. Näiden usein negatiivisten tunteiden vallatessa mielen on kuitenkin syytä huomata, kuinka merkittävällä panoksella suurituloiset osallistuvat hyvinvointiyhteiskuntamme ylläpitämiseen. Yhden menestys sataa lopulta kaikkien laariin.

Karjalainen ja useimmat muut suomalaiset mediat ei julkaise verotietoja ruokkiakseen kielteisiä tunteita tai tyydyttääkseen ihmisten tirkistelyntarvetta, vaan ne julkaistaan ennen muuta avoimuuden vuoksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nämä tiedot ovat niin Suomessa kuin muissakin Pohjoismaissa julkisia, ja tiedon julkisuudelle on tässä yhteydessä painavammat perusteet kuin yksityisyydensuojalle.

Verotietojen julkisuus antaa mahdollisuuden läpivalaista sekä tulonjaon että verotuksen oikeudenmukaisuutta, kun taas verotietojen salaaminen tekisi monenlaisen harmaan talouden ja veronkierron nykyistä helpommaksi.

Tänä vuonna EU:n yleinen tietosuoja-asetus vaikuttaa ensimmäistä kertaa tuloverotuksen julkisten tietojen luovutukseen medialle. Verohallinto toimittaa tiedotusvälineille 100 000 euroa tai enemmän ansainneiden nimet, tulot ja maksetut verot, ja verottajan uuden tulkinnan mukaan sen oli annettava suomalaisille mahdollisuus saada erillisestä pyynnöstä omat tietonsa pois tältä listalta.

Verottaja sai näitä pyyntöjä yli kahdeltasadalta suurituloiselta, ja viime torstaisen tiedon mukaan kaikki hakemukset hyväksyttiin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö medialla olisi oikeus näidenkin henkilöiden verotietoja julkaista ja etteikö kuka tahansa voisi niitä saada. Aivan kaikkien julkiset tuloverotustiedot ovat jatkossakin lain mukaan julkisia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa