Torstai, 4.6.2020 
Toivo
Pääkirjoitus

S-ryhmä myöhästyi muutamalla vuodella

  • Karjalainen
S-ryhmä, siis osuuskaupat, myöhästyi halpuuttamiskampanjassaan muutamalla vuodella. Kampanjan alku oli lupaava; se lanseerattiin huonona uutispäivänä, hintojen alentamiselle oli keksitty uusi nimi ja kaikki mediat tekivät ilmaista mainoskampanjaa. Pian iski kuitenkin rekyylireaktio, eivätkä suomaiset viljelijät olleet ainoita, jotka epäilivät S-ryhmän vakuutusta, että hintojen alentaminen otetaan kaupan omista katteista.

Hinta on tärkeä peruste sille, mitä kaupasta ostetaan. Se on jopa tärkeämpi kuin monissa tutkimuksissa todistetaan, sillä periaatteet esimerkiksi kotimaisuudesta ja eettisestä tuotannosta eivät läheskään aina kestä ostoskärryyn asti.

Kuitenkin S-ryhmän kampanja olisi purrut vielä paremmin, jos se olisi alkanut lähempänä vuoden 2008 talousromahdusta. Vuonna 2014 muut seikat olivat nousussa jo hinnan rinnalle, sillä talouskuopasta oli jo ponnistettu ylös.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tuotannon eettisyys toisaalta, valikoimien runsaus toisaalta nousivat elintarvikkeiden kotimaisuuden ohella kilpailuun hinnan kanssa. Koska halpuuttaminen kohdistui kotimaisiin huippubrändeihin, sana alkoi kuulostaa myös halpamaisuudelta suomalaisia viljelijöitä ja elintarviketeollisuustyöläisiä kohtaan.

Joka tapauksessa halpuuttamiskampanja oli onnistunut manööveri ehkä suomalaisen kuluttajankin mutta ennen kaikkea S-ryhmän itsensä kannalta. Lidlin hintamaine edullisimpana ostospaikkana sai kolauksen. Nyt S-ryhmän fokus on kauppapaikkojen ja valikoiman kehittämisessä (MT, 4.11.). Pieniä paloja Stockmannin Herkun myötä S-ryhmään tulleesta glamourista on jo alettu levittää maakuntienkin kauppoihin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa