Torstai, 4.6.2020 
Toivo
Pääkirjoitus

Työttömien aktivointiin enemmän palkitsemista

  • Karjalainen
Antti Rinteen (sd.) vasemmistovetoinen hallitus on luvannut kääntää uuteen suuntaan myös työllisyyspolitiikan. Pian puoli vuotta toimineelta hallitukselta on kuultu enemmän lupauksia kuin nähty käytännön toimia 60 000 uuden, luvatun työpaikan luomiseksi. Aikaa kuluu ja paine kasvaa sitä mukaa, kun työllisyysasteen nousu hiipuu.

Työllisyyspolitiikan vääntämisen ja kääntämisen tekee poliittisesti jännitteiseksi se, että viime hallituksessa keskusta veti pääministeripuolueena uudistuksia haluamaansa suuntaan ja on nyt mukana Rinteen hallituksessa tekemässä niihin muutoksia.

Suomessa työllisyysaste kääntyi nousuun viime hallituskaudella. Hallituspuolueiden mukaan kasvu tapahtui oman työllisyyspolitiikan ansiosta, opposition mielestä siitä huolimatta, mutta eniten yleisen maailmantalouden kasvun siivellä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Työttömien aktiivimalli oli pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lempilapsi. Seuraaja Antti Rinne lupasi poistaa malliin sisältyneen leikkurin, koska sitä on pidetty epäoikeudenmukaisesti työtöntä rankaisevana. Leikkuri tarkoittaa sitä, että päivärahaa leikataan, jos työtön ei osoita omatoimista aktiivisuutta ja pääse töihin tai koulutukseen.

Viime perjantaina työ- ja elinkeinoministeriölle luovutettiin loppuraportti siitä, lisäsikö aktiivimallia työttömien työllistymistä vai kurittiko enemmän. Raportissa ei otettu kantaa siihen, onko aktiivimalli hyvä vai huono. Tämä odotettu johtopäätös jättää nykyhallitukselle tilaa ja aikaa tehdä suunnanmuutoksia kohti parempaa. Työttömien aktivointiin tarvitaan enemmän palkitsemista kuin rankaisemista. Ajatus on kaunis, mutta keinot edelleen hakusessa.

Aktiivimallia ei voi kylmästi lytätä, koska sen kokeiluaika on ollut liian lyhyt. Siksi ei voi sanoa tai laskea, kuinka paljon aktiivimallilla saatiin uusia työpaikkoja. Sen sijaan aktiivimallin leikkurin puraisemista on tietoja. Päiväraha pieneni leikkurin vaikutuksesta joka toisella yli 55-vuotiaalla työttömällä. Nyt hallitus tavoitteleekin juuri tuon joukon työllistämisen lisäystä.

Aktiivimallin pakko lisäsi te-toimistojen palvelujen tarvetta ja käyttöä, siis työllisti lisää byrokratian pyörittäjiä. Varsinainen kohderyhmä - työttömät - enimmäkseen turhautui, kun sopivaa työtä tai koulutusta ei kuitenkaan omalle kohdalle löytynyt.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa