Torstai, 4.6.2020 
Toivo
Pääkirjoitus

Susikannan elinvoimaisuus siedettävällä tasolla

  • Karjalainen
Suomessa halutaan turvata susikannan elinvoimaisuus tavoittelemalla lyhyellä aikavälillä vähintään 25:ttä lisääntyvää paria, ilmenee maa- ja metsätalousministeriön tiistaina julkaisemasta susikannan hoitosuunnitelmasta. Toinen suuri tavoite on edistää susikannan sietämistä.

Ministeriö edellyttää suunnilleen nykyisen suuruista susikantaa. Luonnonvarakeskus arvioi kesällä Suomessa olevan yhteensä 24 susilaumaa, kaikkiaan 185-205 sutta.

Susikannan säätelyn tulee perustua asiantuntijoiden tutkimustietoon ja paikallisten metsästäjien tietoihin, koska he tuntevat parhaiten paikalliset olosuhteet. Siksi on tarve jatkaa ja parantaa osapuolten vuoropuhelua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Luonnonsuojeluliitto on tyytyväinen hoitosuunnitelmaan, koska se mahdollistaa elinvoimaisen susikannan. Tärkeää on myös hälventää susipelkoja, ehkäistä susivahinkoja ja torjua salametsästystä.

Metsästäjäliiton mukaan oleellisen tärkeää on kehittää tosiasioihin perustuvaa ja kansantajuista susiviestintää. Näin pyritään torppaamaan väärän tiedon ja väärin ymmärretyn tiedon levittämistä erityisesti sosiaalisen median keskusteluissa.

Tänäkin syksynä sudet ovat tappaneet liian monta metsästyskoiraa. Metsästäjäliiton mukaan suuri vaikeus on luoda Suomeen sellaiset olosuhteet, joissa koiran kanssa metsästäminen pystytään turvaamaan. Keskeisen tärkeää on kehittää järjestelmä häirikkösusien mahdollisimman nopeaksi ja joustavaksi poistamiseksi.

Ministeriö edellyttää aivan oikein, että susien laittomaan tappamiseen on puututtava tehokkaasti. Hoitosuunnitelman toimeenpanon seurantaa varten perustetaan laaja susifoorumi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa