Torstai, 4.6.2020 
Toivo
Pääkirjoitus

Toivoa sorakielisessä maailmassa

  • Karjalainen
Viharikosten määrä on vähentynyt Suomessa. Se on hyvä uutinen ja antaa toivoa sorakielisessä maailmassa. Ehkä me sittenkin opimme lopulta elämään ihmisiksi?

Huonoa hyvässä on, että viimeisen vuoden aikana enemmän puheena olleet seksuaalivähemmistöt ovat joutuneet entistä enemmän viharikosten kohteeksi. Kun rasistiset viharikokset vähenivät 22 prosentilla edellisvuodesta, seksuaali-identiteettiin liittyvät lisääntyivät tasan samalla prosenttiosuudella (Karjalainen, 5.11.).

Huomattavassa määrin kyse ei ollut pelkästä homottelusta, suunsoitosta, uhkailusta ja kunnianloukkauksista vaan suorasta fyysisestä väkivallasta. Viharikoksiin näyttää yllyttävän paitsi somen anonymiteetti myös humala. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvat viharikokset tapahtuivat useimmin ravintoloissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hämmentävää on, että kolmanneksessa tapauksista solvaus, uhkaus tai väkivalta kohdistui tuttuun ihmiseen.

Valtakunnansyyttäjän määräys esitutkinnan suorittamisesta kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) vanhasta mutta edelleen julki olevasta homoseksuaalisuuden tuomitsevasta kirjoituksesta oli välttämätön.

Rasististen viharikosten määrä väheni vuoteen 2017 verrattuna, sillä vuoden 2015 jälkeen turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen vähän. Ne, joiden annettiin tänne jäädä, ovat alkaneet kotoutua, ja kantasuomalaiset kotoutua heidän läsnäoloonsa. Paperittomat maahanmuuttajat ovat kaikin puolin täydellisessä marginaalissa - eivätkä tee rikosilmoituksia.

Yhä useammalle kantasuomalaiselle on tullut myös selväksi, että maahanmuuttajien joukossa on paljon suoraan työhön ja asiantuntijatehtäviin tulleita ja että yhä useampi ei-kantasuomalaiselta näyttävä on syntynyt täällä. Jos hänet lähetettäisiin sinne, mistä on tullut, kyyti olisi ehkä Joensuuhun, Ouluun tai Vantaalle.

Viharikosten määrän vähenemisestä iloittaessa on kuitenkin pidettävä mielessä se, että maahanmuuttajien kynnys ilmoittaa viharikoksesta on korkea. Moni ajattelee, että turhan saa pyytämättäkin. Lisäksi poliisin on kirjattava rikos viharikokseksi. Rikos ei näin ollen aina päädy oikeaan kategoriaan.

Pahinta on, että olemme turtuneet rasismiin. On niin arkipäiväistä solvata ihmisiä, että tuskin huomaamme sitä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa