Sunnuntai, 18.4.2021 
Valto, Valdemar
Pääkirjoitus

Kansallinen lentovero rokottaisi Pohjois-Karjalaa

  • Karjalainen
Kansallisen lentoveron säätäminen Suomeen ei ole helppo pala ratkaistavaksi. Vastakkain joutuvat hyvä tahto ilmastopäästöjen vähentämiseksi sekä lentoveron seurausvaikutukset Pohjois-Karjalan kaltaisille alueille ja pienille maakuntakentille.

Lentovero rokottaisi Pohjois-Karjalaa. Lentolippujen kallistuminen vähentäisi lentomatkustusta. Väheneminen vaarantaisi Joensuun lentokentän tulevaisuutta. Vähenevä matkustus vaikuttaisi myös sinällään maakuntalentojen kallistumiseen. Kansainväliset yhteydet heikkenisivät maakunnista maailmalle.

Sujuvalla lentoliikenteellä on merkittävä vaikutus myös maakuntien elinkeinoelämän toimintaedellytyksille ja jopa uusien yritysten sijoittumiselle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toisaalta on suuri joukko työmatkalaisia ja vapaa-ajan lentomatkoja tekeviä, joilla olisi varaa maksaa lentämisestä hiukan nykyistä enemmän. Suomessa on mahdollisuus maksaa vapaaehtoista päästöhyvitysmaksua lentämisestä. Tästä mahdollisuudesta ei vaan vielä tiedetä tarpeeksi laajasti.

Eduskuntapuolueista vain vihreät ja vasemmistoliitto kannattavat kansallista lentoveroa. EU-laajuiselle lentoverolle löytyy laajempaa kannatusta, ilmenee Uutissuomalaisen tekemästä kyselystä puolueiden puheenjohtajille (Karjalainen, 6.11.).

Lentoveroa vaativa kansalaisaloite etenee aikanaan eduskunnan käsittelyyn. Aloite keräsi nopeasti yli 50 000 allekirjoittajaa.

Käsittelystä odotetaan poliittisesti jännittävää keskustelua. Verokysymyksistä ja uusista veroista päätetään yleensä eduskunnan budjettikäsittelyssä, ei yksittäisten aloitteiden pohjalta. Keskusteluun noussee myös lentoliikenteen nykyisen verovapauden tarpeellisuus.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi