Torstai, 4.6.2020 
Toivo
Pääkirjoitus

Antila on erinomainen valinta Kelan pääjohtajaksi

  • Karjalainen
Kansaneläkelaitos Kelan uudeksi pääjohtajaksi ja pohjoiskarjalaisen Elli Aaltosen seuraajaksi nousee Outi Antila, sosiaali- ja terveysministeriön sosiaaliturva- ja vakuutusosaston ylijohtaja, joka vuonna 2006 hävisi pääjohtajakisan äärimmäisen niukasti Aaltoselle. Ratkaisu tehtiin tuolloin arpomalla, kun Kelan valtuutettujen äänet menivät silloisten pääehdokkaiden Aaltosen ja Antilan välillä tasan.

Eduskunnan valvoman Kelan pääjohtajan valitsee kansanedustajista koostuva Kelan valtuusto. Muodollisesti Kelan pääjohtajan nimittää virkaansa tasavallan presidentti valtioneuvoston esityksestä, mutta olisi outoa ja poikkeuksellista, jos valinta olisi Kelan valtuuston päätöksen jälkeen joku muu kuin Antila.

Poikkeukselliseksi tämänkertaisen Kelan pääjohtajan valinnan tekee toki sekin, että Kelan valtuusto päätti poiketa pääjohtajan valintaa valmistelleen työvaliokuntansa esityksestä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valtuutettujen työvaliokunta haastatteli ja teetätti soveltuvuustestin kaikkiaan 40:stä pääjohtajan tehtävää hakeneista kuudelle, muiden mukana Antilalle, ja päätyi esittämään tehtävään joko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n diagnostiikkajohtajaa, professori Lasse Lehtosta tai Kuntaliiton varatoimitusjohtajaa, SDP:n entistä kansanedustajaa Hanna Tainiota. Kelan valtuustossa nostettiin kuitenkin Tainiota vastaan äänestykseen Antila, joka voitti äänin 8-4.

Antilan kannalla olivat kaikki oppositiopuolueiden valtuutetut sekä hallituspuolueiden valtuutetuista vihreiden yksi ja keskustan kaksi edustajaa. Tainio puolestaan sai äänensä hallituksen vasemmistopuolueita SDP:tä ja vasemmistoliittoa edustavilta valtuutetuilta.

Siinä missä Tainion valinta siis olisi ollut tulkittavissa poliittiseksi virkanimitykseksi, Antilan valinta ei sitä ainakaan ole. Antila on puolueisiin sitoutumaton sosiaaliturva-alan ammattilainen, oikeustieteen kandidaatti ja Kelan hallituksen jäsen. Hän on erinomainen valinta Aaltosen seuraajaksi.

Kelan pääjohtajuus on ollut keskustan mandaatti 60 vuotta, mistä nyt päästään lopullisesti eroon. Vaikka poliittinen tausta ei liioin saa olla ammattiasiantuntijalle rasite, on tämänkaltaisten valintojen pääpainon oltava aiempaa selkeämmin tässä asiantuntijuudessa sekä koetelluissa johtamistaidoissa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa