Perjantai, 27.11.2020 
Hilkka
Pääkirjoitus

Antti Rinteen asema alkaa käydä jo nyt tukalaksi

  • Karjalainen
Perussuomalaisten suosion puhurimainen, muutama kuukausi ennen huhtikuun eduskuntavaaleja alkanut nousu näyttää kesän lyhyen tasaantumisjakson jälkeen saaneen alleen uutta kantopintaa. Päähallituspuolue SDP:n kannatus on vastaavasti voimakkaassa pudotuksessa, ja tämä pudotus on alkanut poikkeuksellisen pian vaalien jälkeen.

Tämä käy ilmi Ylen uutisten (7.11.) Taloustutkimuksella teettämästä puoluekannatuskyselystä, jonka haastattelut tehtiin edellisten noin viiden viikon aikana.

Kyselyn mukaan perussuomalaisten kannatus on noussut edellisestä vastaavasta Ylen kuukausittaisesta kyselystä parisen prosenttiyksikköä ja on nyt 23 prosenttia. Kokoomus on ennallaan noin 17 prosentissa, samoin kuin vihreät hieman yli 14 prosentissa, mutta SDP:n kannatus on pudonnut lähes kaksi prosenttiyksikköä ja on nyt 13,9 prosenttia ja likimain sama kuin keskustan 12,9 prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

SDP:n syöksykierre suhteessa muihin puolueisiin on ollut nopea. SDP sai huhtikuussa eduskuntavaalien suurimman ääniosuuden, 17,7 prosenttia, mutta nyt se jää siis niin ylivoimaisen ykkösen eli perussuomalaisten ja kakkosena selvällä pesäerolla muihin sinnittelevän kokoomuksen kuin hallituskumppaninsa vihreidenkin taakse.

Vavahduttavan nopeasti ollaankin tultu siihen tilanteeseen, jossa sekä yhteensä 19 ministerin hallituksen suurin, pääministeripuolue SDP seitsemällä ministerillään että toiseksi suurin keskusta viidellä ministerillään ovat molemmat kannatukseltaan pienempiä kuin kolmen ministerin hallituspuolue vihreät.

Tämä ei voi olla vaikuttamatta hallituksen sisäiseen koheesioon ja saattoi osaltaan jo näkyä Kelan pääjohtajavalinnassa: SDP:n on nyt vaikea sanella hallituskumppaneilleen ja niistä erityisesti keskustalle ja vihreille, missä yksittäisissä päätöksissä hallitusrintama voi rakoilla ja missä sitä ei sallita.

Etenkin SDP:n ja keskustan väliset säröt saattavat nyt lisääntyä, kun puheenjohtajansa vaihtaneen keskustan kannatus tahmoo yhä sen eduskuntavaalitulosta alhaisemmalla tasolla.

SDP:n puheenjohtajan, pääministeri Antti Rinteen asema alkaa käydä tukalaksi - jälleen kerran. Nyt viriävät keskustelut niin pääministerin osaamisesta kuin jopa uusien eduskuntavaalien ja uuden hallituspohjan tarpeesta.

Vain tänään! Tilaa Digi-Karjalainen vuodeksi 99euroa