Torstai, 4.6.2020 
Toivo
Pääkirjoitus

Muurin murtuminen ei ollutkaan päätepiste

  • Karjalainen
Berliinin muurin murtumisesta tulee huomenna kuluneeksi 30 vuotta. Toisen maailmansodan loppunäytös oli dramaattinen ja äkillinen. Berliinin puoluejohtajan lipsautus avasi muurin, mutta murtuminen oli alkanut jo aikaisemmin.

Nykyhetkeen peilaten mielenkiintoista on, että rautaesirippua alkoivat ensimmäisinä murtaa Puola ja Unkari. Demokratiakehityksen alkuunpanijat Neuvostoliiton sodanjälkeisellä miehitysalueella ovat nyt eturintamassa palauttamassa näennäisdemokratiaa, ja vain 30 vuotta sen jälkeen, kun siitä rimpuiltiin irti.

Ihmisen muisti on lyhyt, ja aika kultaa muistot.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

DDR:n vallankumous - tai miehitys, niinkin jotkut sanovat - oli veretön ja nopea, ja Saksojen yhdistyminen hakee vertaistaan historiassa. Länsi-Saksan vauraus mahdollisti suuret panokset itäosan kehittämiseen, mutta sittenkään idän ja lännen tasa-arvoistamisessa ei onnistuttu loppuun asti.

Itäosat ovat yhä jäljessä saksalaista standardia, ja alkuajan euforia on vaihtunut vanhan haikailuun. Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) on saanut vahvan jalansijan, ja tyytymättömyys purkautuu sielläkin maahanmuuton vastustuksena, jopa natsismin nousuna.

Tyytymättömyyden taustalla on se, että itäsaksalaisella teollisuudella ei ollut mahdollisuuksia kilpailla länsisaksalaisen kanssa eikä markkinoilla ylipäänsä varsinkaan itäblokin purkautumisen jälkeen.

Köyhtyneillä teollisuuspaikkakunnilla ei enää jakseta iloita vapaudesta matkustaa tai mahdollisuudesta syödä banaaneja. Niistä on tullut arkipäivää. Liian moni kaipaa lisää työtä ja arvostusta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa