Torstai, 4.6.2020 
Toivo
Pääkirjoitus

Lakko on aina kaikkien osapuolten tappio

  • Karjalainen
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU aloittaa näillä näkymin kaksi viikkoa kestävän työtaistelun tulevana maanantaina. Lakon alkaminen varmistui torstaina, kun PAU:n ja Palvelualojen työnantajien Paltan neuvottelut päättyivät tuloksettomina eikä valtakunnansovittelijallakaan ollut edellytyksiä jättää sovintoesitystä. Neuvotteluosapuolet tapaavat seuraavan kerran vasta ensi keskiviikkona.

PAU:n ilmoituksen mukaan työnseisaus koskee postinjakelua, -käsittelyä ja -kuljetusta koko maassa. Sen ulkopuolelle rajataan turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt. Lakko tulee kuitenkaan aiheuttamaan monenlaista harmia kansalaisille, ja muiden muassa Kela tiedotti perjantaina, että lakko saattaa viivästyttää Kelan etuuksien, erityisesti työttömyysetuuksien ja toimeentulotuen maksamisia.

Kirjeet, aikakauslehdet ja Postin jakamat mainokset eivät kulje. Sen sijaan pitkälle automatisoidut pakettitoimitukset todennäköisesti kyetään hoitamaan. Sanomalehtien varhaisjakelu toimii normaalisti, mutta siinäkin voi ilmetä lakon pitkittyessä häiriöitä. Varhaisjakelualueiden ulkopuolella perusjakelun eli niin sanotun päiväkannon varassa olevat sanomalehtien tilaajat jäänevät ilman tilaamiaan painettuja sanomalehtiäkin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lakko on monen tekijän summa ja aina kaikkien osapuolten tappio, niin tässäkin tapauksessa. Neuvotteluosapuolilta olisi odottanut löytyvän koettua enemmän joustavuutta ja luovuutta pattitilanteen ratkaisemiseksi.

PAU lähtee yksiselitteisesti siitä, että työnantaja pyrkii alentamaan postinjakajien ansiotasoa. Palta ja Posti taas kiistävät tämän ja tavoittelevat kiristyvässä kilpailutilanteessa työehtosopimukseksi nykyistä joustavampaa mutta sen lisäksi samaa kuin sen kilpailijat.

Posti ei ole enää pitkään aikaan ollut likimainkaan monopoliasemassa, mutta se joutuu noudattamaan työehtosopimuksia, jotka merkittävältä osin on laadittu siihen jo menneeseen aikaan, jolloin se oli monopoliyhtiö.

Posti ilmoittaa tavoittelevansa muutoksella kirjeiden ja aikakauslehtien jakamista sanomalehtien varhaisjakelun yhteydessä ja PAU:n sopimuksen estävän jakelujen yhdistämisen aamukantoon. Tämä Postin tavoite on ehdottoman järkevä ja miltei ainoa turvata painettujen sanomalehtien tulevaisuus.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa