Torstai, 4.6.2020 
Toivo
Pääkirjoitus

Kiinnostus ja matematiikka ohjaavat perinteisille urille

  • Karjalainen
Nuorille tärkeintä työssä on työn kiinnostavuus, toiseksi tärkeintä työpaikan hyvä yhteishenki ja vasta kolmanneksi tärkeintä palkka (Karjalainen, 8.11.). Nurmeslaisten nuorten tekemä tutkimus Nurmeksessa toisella asteella opiskelevien näkemyksistä on linjassa laajempienkin tutkimusten kanssa.

Kysymys kuuluu, miten Suomen työmarkkinoiden jakautuminen naisten ja miesten ammatteihin saataisiin murrettua, sillä tyttöjä kiinnostavat yhä hoito ja opetus, poikia rakentaminen ja tekniset alat.

Tilastokeskuksen julkaisun mukaan yhdeksän kymmenestä terveys- ja hyvinvointialojen ja kasvatustieteiden koulutuksen saaneista on naisia, ja miehillä on lähes vastaava enemmistö tekniikan- ja ict-alan suorittaneista (Tieto&Trendit, 29.11.20018).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuinka tytöt innostuisivat vaikuttamaan esimerkiksi tietoteknisten ratkaisujen, hyvän rakentamisen tai ilmastonmuutosta kampittavan tekniikan kehittämisen kautta?

Ennen kaikkea, kuinka tytöt saataisiin luottamaan kykyynsä oppia ja osata matemaattisia aineita? Missä vaiheessa koulupolkua tyttöjen luottamus matemaattiseen osaamiseensa tapetaan?

Kuinka itseluottamus säilytetään poikien mielissä?

Toivottavasti matemaattisten aineiden tuleva painottuminen lukio-opinnoissa ja jatko-opintoihin pyrittäessä muuttaa tätä epäsuhtaa. Tässä mielessä uudistuksella voi olla hyvinkin kauaskantoiset ja merkittävät seuraukset.

Opinto- ja työuraa suunnitellessa palkkaus voi olla sivuseikka, mutta vähitellen sen merkitys kasvaa. Elämässä moni asia hoituu helpommin miehen kuin naisen eurolla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa