Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Pääkirjoitus

Vasemmistoliitto taas kerran tienhaarassa

  • Karjalainen
Vasemmistoliitto kokoontuu lauantaina Kuopion puoluekokoukseensa seesteisissä tunnelmissa. Puoluetta vuodesta 2016 saakka luotsanneella opetusministeri Li Anderssonilla ei ole haastajia, ja hänen onnistumiseensa puheenjohtajana ollaan puolueessa laajalti tyytyväisiä.

Seesteistä tunnelmaa ja tyytyväisyyttä puoluejohtoon lisää myös se, että vasemmistoliitto on viiden vuoden oppositiojakson jälkeen taas hallitusvastuussa - ja vieläpä vasemmistojohtoisessa hallituksessa, joka noudattaa hyvin puolueen peruslinjauksia vastaavaa politiikkaa.

Tilanne puolueessa ei ole kuitenkaan aivan niin seesteinen kuin miltä se ulospäin näyttää. Puolue jakautuu yhä jossakin määrin ruuhka-Suomen vihervasemmistolaisiin, alle keski-ikäisiin aktiiveihin ja kannattajiin sekä heitä varttuneempaan maakuntien ammattiyhdistyshenkiseen joukkoon, joka kokee jääneensä alakynteen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tämä jälkimmäisen joukon tyytymättömyys ei kanavoidu yli puoluerajojen arvostetun puheenjohtajan haastamiseen vaan puoluekokouksen muihin valintoihin ja niistä etenkin puoluesihteerivalintaan.

Puoluetoimistoa kolme vuotta johtanut puoluesihteeri Joonas Leppänen saa haastajakseen Savonlinnasta lähtöisin olevan ja aiemmin Joensuussa asuneen puolueen järjestö- ja kunnallissihteerin Mikko Koikkalaisen. Leppänen voitti yllätysnimenä vuoden 2016 puoluekokouksessa täpärästi puoluesihteerivaalin toisella kierroksella oululaisen Risto Kalliorinteen, mutta nyt on maakuntien vasemmistoliittolaisilla revanssin paikka.

STT:n tavoittamista kolmestatoista piirijohtajasta kahdeksan nimesi puoluesihteerisuosikikseen Koikkalaisen, kun muut eivät paljastaneet suosikkiaan.

Puolue uusii joka tapauksessa koko varapuheenjohtajistonsa, kun kaikki kolme nykyistä varapuheenjohtajaa luopuu paikoistaan. Ehdolla on myös Joensuussa pitkään asunut, nykyinen kuopiolainen yrittäjä Janne Parkkila.

Vasemmistoliitto on taas kerran jonkinlaisessa tienhaarassa, kun sen kannatus ei nouse, vaikka sitä johtaa puoluejohtajasuosiomittauksissa menestyvä ja erinomaisesti julkisuudessa esiintyvä Andersson.

Mikä on puolueen profiilitekijä vihreiden ja SDP:n puristuksessa, ja mitä se tekee, jos hallitus joutuukin siirtymään leikkauslinjalle?

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi