Keskiviikko, 12.5.2021 
Lotta
Pääkirjoitus

EIT:n tuomio Suomelle ei tullut yllätyksenä

  • Karjalainen
Suomi sai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomion irakilaisen turvapaikanhakijan palauttamisesta kotimaahansa vuonna 2017. Mies tapettiin pian Irakiin palaamisen jälkeen. Suomi siis ei myöntänyt turvapaikkaa pakolaiselle, joka oli kuolemanvaarassa.

Tapaus on järkyttävä, mutta tällainen lopputulos vuoden 2015 pakolaisaallon jälkeisistä palauttamisista ja vapaaehtoisista paluista oli odotettavissa.

Irakilaismiehen tapaus ei ole ainoa, jossa Maahanmuuttovirasto ja hallinto-oikeus eivät myöntäneet turvapaikkaa, vaikka totesivat, ettei hakijoiden kertomaa ollut syytä epäillä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sipilän (kesk.) hallitus tiukensi turvapaikkakäytäntöjä monin tavoin. Paitsi suuri turvapaikanhakijamäärä myös ja ehkä ennen kaikkea perussuomalaisten tuore vaalimenestys ja osallistuminen hallitukseen näkyi kautta linjan.

Suomen maahanmuuttovirasto, tuomioistuimet ja poliitikot ovat nyt järkyttyneitä EIT:n tuomiosta. Syntyy jopa vaikutelma, että Suomessa järkyttää vasta EIT:n päätös, joka on ilman muuta kova kolhu suomalaisen oikeusjärjestelmän maineelle. Paljon pienemmällä järkytyksellä ohitettiin toissa vuonna uutinen miehen kuolemasta.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) ja sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) on nyt korjattava rikki revitty turvapaikan hakujärjestelmä. Työ on tehtävä loppuun, vaikka EIT-kohu pian laantuu.

Samana päivänä EIT:n päätöksen kanssa perussuomalaiset julkistivat vaihtoehtobudjettinsa, jossa se haluaa lopettaa humanitaarisen maahanmuuton Suomeen kokonaan. Tähän suuntaan ei ole varaa liukua piiruakaan, päinvastoin turvapaikanhakijoiden oikeuksien toteutuminen on varmistettava.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi