Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Pääministerin vaihdos on nyt todennäköisintä

  • Karjalainen
Nykyinen hallituspohja jatkaa, mutta pääministeri Antti Rinne (sd.) joutunee jättämään tehtävänsä. Tämä on tilanne nyt, kun toinen päähallituspuolue keskusta ilmoitti maanantaina, etteivät Rinteen Posti-sotkusta antamat selvitykset ole riittäviä.

Keskustan eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen puolueen puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni ilmoitti medialle pääministeri Rinnettä tarkoittaen, että meillä on henkilöön liittyvää epäluottamusta. Kun samassa yhteydessä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen tähdensi luottamuksen olevan politiikassa tärkeintä, niin asetelma on selvä: tämä tärkein pääministeriltä nyt puuttuu.

Rinne ei voi jatkaa pääministerinä, mikäli keskusta ei käännä peukaloaan hänelle pikaisesti ylöspäin, ja vaikka näin tapahtuisikin, Rinteen asema olisi jatkossa heiveröinen. Kun tämä vahvistaisi muiden hallituspuolueiden kuin SDP:n ja tässä tapauksessa erityisesti keskustan asemaa hallituksessa, nostattaisi se SDP:n sisäistä tyytymättömyyttä pääministeri-puheenjohtajaansa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Todennäköisimmältä nyt näyttääkin, että SDP joutuu taipumaan ja vaihtamaan pääministerin toiseen. Muodollisesti se tarkoittaisi hallituksen eroa sekä uuden kokoamista ja nimittämistä mutta käytännössä ainoastaan pääministerin vaihtamista, jolloin vahvin ehdokas uudeksi pääministeriksi olisi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Rinne taistelee asemastaan, sillä pääministerin vaihtaminen tarkoittaisi myös SDP:n puheenjohtajan vaihtamista mahdollisimman pian.

Muut SDP:ssä katsovat kuitenkin enemmän puolueensa etua, eivätkä ennenaikaiset eduskuntavaalit takaisi puolueiden nykyisillä kannatuslukemilla SDP:lle ainakaan pääministeripuolueen eivätkä tuskin edes hallituspuolueen asemaa - eivätkä ainakaan nykyisenkaltaista hallitusohjelmaa.

Kavahtaa keskustakin uusia vaaleja ja niiden myötä todennäköisesti perussuomalais- tai kokoomusjohtoisen hallituksen kokoamista, mutta SDP:lle tämä tarkoittaisi selvästi enemmän menetettävää kuin keskustalle.

Jos Rinteen kohtalo ei maanantaina ratkennut, tiistai ei ole hänelle toivoa täynnä ja ajolähtötilanne jatkuu.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa