Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Pääkirjoitus

Valkoposkihanhet pysyvät EU:n tiukassa suojelussa

  • Karjalainen
Suomessa ei voi lähiaikoina aloittaa valkoposkihanhien metsästystä, vaikka siihen olisi halua ja tarvettakin. Valkoposkihanhet pysyvät toistaiseksi EU:n lintudirektiivin tiukassa suojelussa.

Niinpä näiden muuttolintujen aiheuttama kiusa jatkuu ja toistuu taas joka kevät ja syksy. Pääkaupunkiseudulla hanhiparvet koetaan riesaksi puistoissa, uimarannoilla ja nurmialueilla. Lintujen hätistely ei ole tuottanut toivottua tulosta.

Tuhatpäisistä hanhiparvista on entistä enemmän vahinkoa myös maataloudelle. Muuttoreiteillä lintujen levähdyspaikoiksi valikoituvilla pelloilla hanhet tallaavat nurmisatoa ja syövät syysviljoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiusa on kasvanut sitä mukaa, kun valkoposkihanhien kanta on nopeasti moninkertaistunut. Hanhien muuttoreitin epäillään muuttuneen aiempaa enemmän Suomen puolelle ainakin osittain siksi, että Venäjän puolella alkaa olla kapelo viljellyistä pelloista.

Hanhet eivät ole vain Suomen päänsärky. Nyt Norja ehdotti muutosta Bernin yleissopimuksen pykäliin. Muutos olisi siirtänyt valkoposkihanhen tiukasti suojellusta lajista suojelluksi. Se olisi avannut mahdollisuuden ruveta kansallisilla päätöksillä harventamaan valkoposkihanhien määrää.

Norjan ehdotusta ei hyväksytty, joten valkoposkihanhien metsästystä ei voida aloittaa missään EU-alueella.

Suomen Metsästäjäliitossa petyttiin. Liitto esitti jo 10 vuotta sitten valkoposkihanhien siirtämistä metsästettävien riistaeläinten luetteloon. Sen jälkeen hanhikannan kasvu on jatkunut voimakkaasti ja vahingot lisääntyneet reippaasti. Vääryydeksi koetaan myös se, että valkoposkihanhien ampuminen ei ole mahdollista edes poikkeusluvalla vahinkojen estämiseksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa