Maanantai, 1.6.2020 
Teemu, Nikodemus
Pääkirjoitus

Vihreiden vuoro huolestua puoluekannatusluvuista

  • Karjalainen
Päähallituspuolueissa voidaan ainakin hivenen hengähtää helpotuksesta, kun niiden kannatusosuuksien vajoaminen näyttää pysähtyneen ja kenties jopa kääntyneen nousuun. Tämä käy ilmi Yle uutisten (10.1.) Taloustutkimuksella teettämästä tuoreesta puoluekannatusarviosta, jonka haastattelut tehtiin sen jälkeen, kun pääministerivaihdos oli viime vuoden lopulla käynyt selväksi.

SDP:n kannatus on kohentunut edellisestä vastaavasta Ylen mittauksesta 1,7 prosenttiyksiköllä ja keskustan kannatus 1,4 prosenttiyksiköllä. Nyt mitatut 14,9 prosenttia SDP:lle ja 12,0 prosenttia keskustalle eivät toki alkuunkaan riitä niiden puolueväelle, mutta ne vähentävät hieman paineita näissä puolueissa.

Etenkin valtiovarainministeriksi siirtyneelle keskustan puheenjohtajalle Katri Kulmunille tämä yksikin mittaustulos on helpotus. Se antaa niin hänelle itselleen kuin hänen puolueelleen pitkästä aikaa edes vähän toivoa paremmasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tuloksesta voidaan myös ounastella, että sekä SDP, keskusta että kokoomus saattavat olla nyt kykenemässä pysäyttämään perussuomalaisten vyöryn. Perussuomalaiset on yhä kannatukseltaan selvästi suurin puolue 24,3 prosentin kannatuksella, mutta tämä tulos on täsmälleen sama kuin kuukautta aiemmassa Ylen mittauksessa.

Vastaavasti nyt on vihreiden vuoro huolestua. Puolueen kannatus on kyselyssä 12,0 prosenttia, parisen prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisessä Ylen mittauksessa. Vaikka tämän tutkimuksen virhemarginaali on tavanomaista suurempi, aiemmissa mittauksissa erityisesti perussuomalaisten nousun ja SDP:n laskun taustalla vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että vihreiden kannatus on hiipunut loppukesästä alkaen.

Kun Maria Ohisalo valittiin kesäkuussa vihreiden puheenjohtajaksi, puolueen kannatus kohentui aluksi hivenen, 14-15 prosenttiin, mutta se on sen jälkeen pudonnut tasaisesti 12 prosentin tuntumaan. Tämä sama muutos näkyy myös Helsingin Sanomien (28.12.) Kantar TNS:llä teettämissä kyselyissä.

Näyttää siltä, että oppositiossa suorastaan lentoon yltäneet vihreät jäävät nyt maahan ja muiden puolueiden pimentoon hallituksessa, etenkin kun Sanna Marin (sd.) on vaihtunut pääministeriksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa