Perjantai, 27.11.2020 
Hilkka
Pääkirjoitus

Työmarkkinatilanne on jo suorastaan vaarallinen

  • Karjalainen
Työmarkkinaneuvotteluissa eivät enää kovene ainoastaan äänenpainot vaan nyt myös teot. Ammattiliitto Pro, Teollisuusliitto ja Paperiliitto jättivät sunnuntaina varoitukset lakoista, jotka toteutuessaan seisauttaisivat kahden viikon päästä muiden muassa Suomen sellu-, paperi- ja kartonkitehtaat, Nesteen jalostamot, Meyer Turun telakan, Nokian Oulun tehtaan, Valmet Automotiven tuotannon Uudessakaupungissa sekä Terraframen kaivoksen Talvivaarassa.

Lakkojen piirissä olisi liittojen tietojen mukaan yli 38 000 työntekijää kymmenissä yrityksissä. Pohjois-Karjalassa seisahtuisivat näillä näkymin ainakin lakkojen kohteena olevat Stora Enson Uimaharjun tehdas, Exel Composites Oy:n Joensuun tehdas ja UPM Plywood Oy:n Joensuun vaneritehdas. Myös esimerkiksi Abloy Oy:n toimihenkilöt Joensuussa olisivat laajalti lakossa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK arvioi, että nämä kahden viikon lakot aiheuttaisivat 500-600 miljoonan euron loven bruttokansantuotteeseen ja liikevaihdolla mitatut menetykset olisivat 1,5-2 miljardia euroa. Vastatoimena lakolle Teknologiateollisuus ilmoitti maanantaina, että sen jäsenyritykset keskeyttävät Pron jäsenmaksujen perinnän ja tulouttamisen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tilanne on laajalti työmarkkinoilla tulehtunut, ja riitely kulminoituu paitsi palkankorotusten suuruuteen myös ja etenkin kiky-sopimukseen. Työnantajat pitävät sitä pysyvänä työajan pidentämisenä, työntekijät väliaikaisena talkootyöaikana. Lisäksi ainakin hoitajat vaativat palkkatasonsa jälkeenjääneisyyden korjaamista pidemmällä ohjelmalla.

Tämä kaikki ei näytä enää vain pahalta vaan suorastaan vaaralliselta. Näköpiirissä on laajalti kansalaisten elämää hankaloittava ja suuria taloudellisia menetyksiä tuottava lakkosuma sekä tämän torailun jälkeen pihtisynnytettävät kalliit sopimukset, joilla romutetaan kaikki viime sopimuskauden rakenteelliset korjaukset.

Toivottavasti liittotasolla vielä nähdään metsä puilta ja vastuullisuus voittaa. Tilanne on monilla aloilla sillä tavoin veitsenterällä, että työvoimakustannusten nousu jouduttaisi yt-neuvottelujen kautta toteutettavia irtisanomisia, joita joka tapauksessa on luvassa. Pääministeri Sanna Marininkin (sd.) olisi jo korkea aika vedota maltin puolesta. Se ei olisi aiheetonta puuttumista yksittäisiin neuvotteluihin.

Vain tänään! Tilaa Digi-Karjalainen vuodeksi 99euroa