Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Pääkirjoitus

Hallitukselta hillintää sähkön siirtohintoihin

  • Karjalainen
Hallitukselta odotetaan keinoja sähkön siirtohintojen jatkuvan nousun hillitsemiseksi. Kansalaisten toiveikkuus voi kuitenkin kääntyä pettymykseksi.

Esitys sähkömarkkinalain muuttamiseksi on valmistumassa. Lakiin odotetaan esimerkiksi kattoa vuotuisille hinnankorotuksille. Aiemmin keskustapuolue väläytteli sähköveroon alueellista porrastusta, jolla tasattaisiin suuria alueellisia hintaeroja ja erojen jatkuvaa kasvua. Alueellista porrastusta ei välttämättä kuitenkaan tule ainakaan tässä yhteydessä (Karjalainen, 15.1.).

Paljon varmempaa on, että sähkön siirtohintojen nousu jatkuu myös tulevina vuosina ja hintaerot alueiden kesken kasvavat. Tässä kärsijänä on esimerkiksi harvaan asuttu Itä-Suomi. Pohjois-Karjalassakin sähkön jakeluverkkoa on pitkien välimatkojen takia maaseudulla suhteellisesti paljon mutta verkon piirissä vain vähän asiakkaita muuhun maahan verrattuna.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siirtohinnoilla katetaan sähkön maakaapeloinnin rakentamisen kustannuksia, jotta toimitusvarmuus paranee eli esimerkiksi talvimyrskyjen ja tykkylumen aiheuttamat sähkökatkot vähenevät. Pohjois-Karjalassa painetta kasvattaa tuleville vuosille se, että maakaapelointien investointien painopiste on vasta nyt siirtymässä harvaan asutuille alueille. Töitä on suunniteltu vuoteen 2036 saakka.

Niinpä PKS Sähkönsiirto Oy on jo ilmoittanut uusista korotuksista. Sähkön siirtohintaa nostetaan kuluvan vuoden alusta lähtien 4,5 prosenttia. Yhtiön mukaan korotus nostaa tyypillisen kerrostaloasunnon laskua kuukaudessa 1,6 eurolla ja sähkölämmitteisessä omakotitalossa 5,1 euroa.

Viime vuonna keskimääräisen kotitalouden sähkölasku Suomessa kallistui vuodessa reilut neljä prosenttia. Käytännössä korotus oli vuodessa 33 euroa ja sähkölämmittäjille 64 euroa. Energiaviraston mukaan joka kolmas verkkoyhtiö nosti siirtohintoja. Korotukset olivat eri alueilla 3-15 prosenttia.

Kuluttajat pitävät epäoikeudenmukaisena, että vaikka sähkönkulutus on olematonta, niin siirtohinta on kallis ja nousee vuosi vuodelta. Verkkoyhtiöt muistuttavat, että kolmannes sähkölaskusta menee sähköverona valtion kassaan. Kuluttajia neuvotaan kilpailuttamaan sähköntoimituksiaan, koska niin voi tasata kokonaislaskun hinnan nousemista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi