Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Pääkirjoitus

Juridiikka ja moraali erillään Haavistonkin tapauksessa

  • Karjalainen
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimien laillisuuden tutkiminen jatkui tiistaina eduskunnassa, kun perustuslakivaliokunta kuuli asiassa sekä Haavistoa itseään että ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista. Valiokunta tulee käsittelemään asiaa ainakin kevääseen saakka, mikä on Haaviston ja hänen puolueensakin kannalta ikävää.

Asia pitää kuitenkin selvittää, ja on hyvä, että kymmenen oppositiokansanedustajaa asiasta muistutuksen teki ja patisti perustuslakivaliokunnan tähän selvitystyöhön. Erityisesti Haaviston ja Tuomisen puheissa tapahtumien kulusta on siinä määrin ristiriitaisuuksia, että asiasta on saatava selko.

Tässä asiassa pitää osata erottaa toisistaan juridiikka ja moraali. Nyt selvitetään ensisijaisesti, onko Haavisto toiminut lain edellyttämällä tavalla al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten kotiuttamista koskevassa asiassa. Ministerit eivät ole virkamiesasemassa mutta tekevät virkatoimia, joita määrittelee ministerivastuulaki ja perustuslaissa luetellut niin sanotut ministeririkokset.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Moraalinen puoli asiassa on myös sinänsä selvä: Suomen kuuluu auttaa kansalaisiaan ja tässä tapauksessa erityisesti suomalaislapsia, mutta tämän seikan ei pidä vaikuttaa tapauksen oikeudelliseen arviointiin.

Oleellista on, onko Haavisto itse rikkonut lakia tai koettanut saada ulkoministeriön virkamiehiä toimimaan lainvastaisesti. Erityisesti tästä jälkimmäisestä asiasta tiedot ovat nyt ristiriitaisia. Eri vaihtoehtojen valmistelu ei ole lainvastaista toimintaa. Tässäkin tapauksessa on hyvä, että ulkoministeriössä on varauduttu kaikkiin vaihtoehtoihin, myös siihen, että eteen olisi tullut tilanne kaikkien suomalaisten kotiuttamisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi