Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Pääkirjoitus

Putinin temppu on nyt ainakin oikeansuuntainen

  • Karjalainen
Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkona pitämässään vuosittaisessa linjapuheessaan esittävänsä maan perustuslakiin parlamenttia vahvistavia muutoksia. Duuman ja maan hallituksen asemaa pitäisi Putinin mielestä vahvistaa jatkossa presidentin kustannuksella muun muassa niin, että presidentin pitäisi nimittää virkaan se pääministeri, jota parlamentti siihen esittää. Uudistus vahvistaisi myös alueiden kuvernöörien asemaa.

Putinin puheen jälkeen pääministeri Dmitri Medvedev ilmoitti hallituksensa erosta, jonka Putin hyväksyi ja ehdotti uudeksi pääministeriksi Venäjän verohallinnon johtajaa Mihail Mishustinia.

Kremlin nykyhallinnon äkkiherätystä demokratiakehitykseen kannattaa tarkastella sitä taustaa vasten, että Putinin viimeisen virkakauden loppu alkaa häämöttää ja hänen aisaparinsa Medvedev on aiemmin luonnehtinut parlamentaarista demokratiaa Venäjälle katastrofiksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sinällään nämä Putinin esittämät muutokset ovat hyviä ja oikeasuuntaisia. On hyvä, että Venäjälläkin vahvistettaisiin parlamentaarisuutta ja kavennettaisiin presidentin valtaa samaan tapaan kuin myös Euroopassa ja Suomessakin on edetty.

Jos siis tällä kertaa temppu Putinin valta-aseman betonoimiseksi tehdään nyt näin päin, niin hyvä niin.

Kaikki tosin viittaa siihen, että Putinin motiivi ei ole pyyteetön. Aiemmin hän on muuttanut maan perustuslakia pidennyttämällä vahvoilla valtaoikeuksilla varustetun presidentin virkakauden pituutta, koska tähtäsi silloin uudelleen presidentiksi pakollisen tauon ja pääministeriyden jälkeen, mikä ei enää ole hänelle käytännössä mahdollista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi