Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Pääkirjoitus

Pääkallokelin kenkävalinta elintärkeä kaikenikäisille

  • Karjalainen
Pohjois-Karjalan keskussairaalassa Joensuussa on viime viikkoina kipsattu potilaita ennätystahtia. Se on seurausta tavallista runsaammasta ihmisten kaatuilusta liukkailla pääkallokeleillä.

Kaatuilu on paitsi terveyskysymys myös suuri yhteiskunnallinen kustannusten aiheuttaja. Kaatumiset aiheuttavat vuosittain kymmenien miljoonien kustannukset sairaanhoidon ja töistä poissaolojen kuluina. Siksi pääkallon kenkävalinta on elintärkeä kaikenikäisille. Se on sitä etenkin vanhuksille, jotka kaatuilevat muita herkemmin ja joilla vammoista tervehtyminen kestää kauemmin kuin nuoremmilla.

Liikenneturvan teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset arkailevat yhä nastakenkien käyttöä, vaikka ne kiistatta auttavat pysymään pystyssä paremmin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Työikäisistä joka kolmas pitää työmatkalla liian hankalana käyttää nastakenkiä tai liukuesteitä. Vajaa puolet (44 prosenttia) vastasi, ettei käytä koskaan talviliukkailla kävellessään liukuesteitä tai nasta- tai kitkakenkiä. Noin joka kolmas käyttää joskus noita apuvälineitä.

Hankala käytettävyys on suhteellista etenkin, jos joutuu jälkikäteen harmittelemaan liukastumisen tai kaatumisen aiheuttamia vammoja. Esimerkiksi rannemurtumasta paraneminen kestää pitkään. Tuoreen väitöskirjatutkimuksen liukkaalla talvikelillä rannemurtuman riski kasvaa 2,5-kertaiseksi verrattuna normaalikeliin.

Vaihtoehtoja riittää ja uusia tuotteita kehitetään jatkuvasti. Nastakenkien jälkeen on kehitetty kitkapohjakenkiä. Paikka paikoin Joensuussa kitkakenkien myynti on jo suurempaa kuin nastakenkien (Karjalainen, 12.1.). Lisäksi on kenkiä, joissa nastat saa käännetyksi tai ne kääntyvät älyteknologialla pohjan sisään.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi