Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Pääkirjoitus

Laadukasta valmistelua vai saamattomuutta?

  • Karjalainen
Odotukset siitä, että hallitus olisi perjantaina kertonut työllisyystoimistaan, jäivät täyttymättä. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) piti perjantaina tiedotustilaisuuden työllisyystoimien valmistelusta, jossa hän lähinnä kertasi toimenpiteiden valmistelun vaiheita ja aikataulua sekä vakuutti uskoaan kolmikantaisten työryhmien työhön.

Haataisen pääviesti oli se, että vasta joulukuussa aloittaneena työministerinä hän on toistaiseksi ajanut itseään sisään tehtäväänsä ja että hän nyt ottaa koordinaatiovastuun haltuunsa koko hallituksen työllisyystoimista. Tämä tarkoittaa sitä, että Haatainen on työministeriön puolesta lähettänyt muille ministeriöille kirjeen, jossa hän perää niiltä työllisyystoimia, tehdäkseen näistä eri ministeriöiden toimenpiteistä yhteenvedon alle kahden viikon päästä pidettävään hallituksen iltakouluun.

Tärkeä etappi on huhtikuussa alkava kehysriihi ja varsinainen maali Haataisen maratoniksi kuvaamassa työssä elokuun budjettiriihi, jolloin päätökset 30 000 uudesta työllisestä on hallituksen määrä tehdä. Kolmikantaiset työryhmät jatkavat työtään koko hallituskauden ajan. Haataisen mukaan monelle tulee olemaan myönteinen yllätys, kuinka hyvässä vauhdissa nämä työryhmät ovat, toisin kuin yleisesti on arveltu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Huolestuttavan kankealta ja byrokraattiselta tämä kaikki nyt tapahtuvine kirjelmöinteineen vaikuttaa. Erityisen huolestuttavalta kuulostaa se, että vasta nyt työministeri aikoo ryhtyä toden teolla koordinoimaan ja vetämään yhteen muissa ministeriöissä ja työryhmissä tehtyä valmistelua. Haatainen perusteli tätä laadukkaan valmistelun turvaamisella ja ministeriöiden reviirijakojen kunnioittamisella.

Kysymys kuuluu, eikö hallitus ole tähän mennessä lainkaan koordinoinut tätä valmistelua. Eikö hallitus ole tähänastisissa iltakouluissaan pääministerien Sanna Marinin (sd.) ja Antti Rinteen (sd.) johdolla lainkaan tätä koordinaatiotyötä tehnyt?

Eikö hallitus olekaan käynyt sisäistä keskustelua tästä keskeisen tärkeästä tavoitteestaan ja keinoista nostaa hallituskauden aikana Suomen työllisyysaste 75 prosenttiin?

Nyt sopii todella toivoa, että rauhassa saanut olla valmistelu on edennyt, sillä kello käy eikä Hakulista näy.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi