Maanantai, 1.6.2020 
Teemu, Nikodemus
Pääkirjoitus

Katuremonttien aikana taattava yritysten toiminta

  • Karjalainen
Liikenteen poikkeusjärjestelyt Joensuun keskustassa eivät päättyneet torin ja toriparkin valmistumiseen. Edessä on kesä, joka varmasti koettelee autoilijoiden hermoja ja autoliikenteen sujuvuutta koko keskustan alueella (Karjalainen, 17.1.).

Liikenteen sujuvuus on ehdottoman tärkeä seikka. Vähintään yhtä tärkeää on estää ja rajata kesästä toiseen toistuvista katuremonteista aiheutuvaa häiriötä ja kiusaa ydinkeskustan yrityksille. Se koskee toria sekä torin ympäristön kauppaliikkeitä ja -keskuksia. Yhtä lailla katutyöt hankaloittavat runsaiden kesäkahviloiden ja ravintoloiden toimintaa kilpailukykyisesti.

Yritystoiminnan kannalta on välttämätöntä, että keskustaan pääsee autolla helposti ja sujuvasti kaikissa oloissa. Aivan oven eteen ei tarvitse päästä, kunhan edes keskustan parkkitaloihin ja -kentille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yritysten huolen ymmärtää. Jos keskustaan on hankala tulla autolla, mennään helposti muualle. Tämä vino kehitys näkyy herkästi yritysten myynnissä ja toiminnan kannattavuudessa. Vaikutus voi yltää pitemmälle kuin pelkän katuremontin ajaksi.

Torin, toriparkin ja keskustan risteysten rakentaminen hankaloitti melkoisesti liikenteen sujuvuutta ja yritysten toimintaa. Tulevasta kesästä ennakoidaan vielä vaikeampaa.

Remonttiin joutuu Kuopion suunnan keskeinen sisääntuloväylä Siltakadulle ja osin myös Kajaanin suunnalta Koulukatua tuleva liikenne. Kriittisin paikka on Siltakadun ja Koulukadun risteys, joka muutetaan kiertoliittymäksi. Paikka on niin ahdas rakennettavaksi, että autoliikenne pannaan kokonaan poikki pitkäksi aikaa. Tämä tarkoittaa, että autoilijoiden on etsittävä kiertotiet. Paine siirtyy keskustan muille kaduille.

Kyse ei ole pelkästä katuremontista, vaan samalla on uusittava keskustan ikivanhaa viemäröintiä, joka ei enää täytä nykyajan vaatimuksia ja sääntöjäkään. Katutyöt ja viemäröinti on järkevää tehdä yhtä aikaa, koska niin rakennetaan uutta vuosikymmeniksi eteenpäin. Jotta katutyöt ja liikenne sujuvat mahdollisimman vähällä kitkalla, on kolme tärkeää asiaa: tiedotus, tiedotus ja tiedotus. Neljäs tuolin jalka on opastus. Opasteita keskustan katutöistä ja kiertotiepakosta on saatava ajoissa kaikille sisääntuloväylille.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa