Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Kesätöiden hakemisessa oltava ajoissa aktiivinen

Ketään ei tulla hakemaan kotoa kesätöihinkään. Jos haluaa saada kesätöitä, on nuoren oltava itse aloitteellinen, aktiivinen ja motivoitunut.

Oikea aika alkaa olla juuri nyt ja lähiviikkoina. Maaliskuussa voi olla jo liian myöhäistä. Tosin kesätöitä kannattaa kysellä vielä keväälläkin.

Esimerkiksi Joensuun kaupunki palkkaa tänäkin vuonna kesätöihin satoja 15-20-vuotiaita joensuulaisia nuoria. Haku alkaa tammikuun viimeisenä päivänä ja päättyy helmikuun lopussa. Töitä järjestetään pätkissä toukokuun alusta syyskuun loppuun. Kuten yleensä kunnan kesätöissä, niin Joensuussakin nuoria palkataan erilaisiin puutarhatöihin sekä avustaviin tehtäviin nuoriso- ja kulttuuripalveluissa sekä varhaiskasvatuksessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuntien lisäksi monet yritykset ovat ottaneet vahvaa roolia kesätyöllistämisessä. Yhteiskuntavastuun kantamisen kannalta on merkittävää, että kesätöihin valitaan nuoria myös sosiaalisin perustein, samoin erityisnuoria ja kehitysvammaisia nuoria.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO palkkaa kesätöihin kaikkiaan 800 nuorta ympäri maakuntaa. Nuorten kiinnostuksesta ja kesätöiden tarpeesta kertoo se, että PKO saa vuosittain 3 500-4 000 kesätyöhakemusta.

Yrityksissäkin on ymmärretty, että kesätyöpesti on monelle nuorelle ensimmäinen kosketus työelämään ja kohti aikuisuutta. Työn hakeminen ja työpaikkahaastattelut ovat siksi tärkeitä kokemuksia kartuttavia askeleita. Siksi PKO kutsuu haastatteluun suuremman joukon kuin mitä töihin lopulta valitaan. Lisäksi nuoret kesätyöntekijät tuovat kaikille työpaikoille uteliaisuutta, intoa ja tervettä tekemisen meininkiä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi