Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Pääkirjoitus

Poliittisesti vaikeat ratkaisut siirrettiin jälleen

 • Karjalainen
Hallituksen ilmastokokouksen lopputulema maanantaina ei yllättänyt. Poliittisesti vaikeat ratkaisut turpeen energiakäytön verokohtelusta sekä liikennepolttoaineverojen korotuksista siirrettiin eteenpäin.

Hallituspuolueista keskusta profiloitui ilmastojarruttelijaksi korostamalla, ettei liikennepolttoaineveroja koroteta eikä turpeen polttoon lyhyellä aikavälillä kosketa. Keskustan viesti kannatuspaineissa ja perussuomalaisten puristuksessa oli, että puolue säästi suomalaiset kohtuuttomilta ilmastopäätöksiltä.

Toki myös muut hallituspuolueet ovat korostaneet, että Suomen muutos hiilineutraaliksi on tehtävä sosiaalisesti oikeudenmukaisesti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Oikeudenmukaisuuden näkökulmasta liikennepolttoaineverojen korotukset ovat vaikeita pitkien välimatkojen maassa. Paljon helpompaa olisi päättää turpeen polton lopettamisesta riittävällä siirtymäajalla.

Suomen päästöt ovat noin 56 miljoonaa hiilidioksiditonnia. Hiilineutraaliustavoitteeseen pääsemiseksi niistä pitää leikata vuoteen 2035 mennessä 35 miljoonaa tonnia, mikäli metsien hiilinielu on 21 miljoonaa tonnia. Jo sovituilla toimilla, esimerkiksi kivihiilikiellolla, päästöistä leikkaantuu 14 miljoonaa tonnia. Työsarkaa on edessä 21 miljoonan tonnin edestä.

Turpeen polton lopettamisella vähennystavoitteesta saavutettaisiin peräti kolmannes, seitsemän miljoonaa tonnia. Se on hieman enemmän kuin henkilöautojen päästöt Suomessa vuosittain.

Keskustalle ongelma on turpeen työllistävä vaikutus puolueen ydinkannatusalueilla. Vaikka turpeenpoltto loppuisi, ei turpeen käyttö ja sen työllistävä vaikutus kokonaan tyrehtyisi. Turvetta tarvitaan korkeamman jalustusasteen tuotteissa, esimerkkinä Ilomantsiin rakenteilla oleva aktiivihiilitehdas.

Hallituksen ilmastokokouksen parhaaksi tulokseksi jäi ilmastorahaston perustaminen. Se vauhdittaa työtä, jota teollisuudessa ja yrityksissä tehdään jo hiilipäästöjen vähentämiseksi. Esimerkiksi SSAB:n Raahen terästehtaan päästöt vuonna 2018 olivat neljä miljoonaa tonnia. Yritys kehittää päästötöntä tekniikkaa. Näin tekevät monet muutkin yritykset. Jos ne onnistuvat työssään, päästöistä vähenee merkittävä osa ilman että kenenkään arki siitä mullistuu. Toki liikenteen päästöjäkin on saatava reilusti alemmaksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia