Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Pääkirjoitus

Nykymenolla kriisikuntia tulee runsaasti lisää

 • Karjalainen
Jokavuotinen pakkosäästäminen juustohöylällä ei enää riitä. Kuntien on pystyttävä karsimaan menojaan pysyvästi täyttääkseen lakien velvoitteet vastuullisesti taloudenpidosta ja palvelujen järjestämisestä asukkailleen.

Kuntaliitto julkisti keskiviikkona tiedot karmeasta tilanteesta. Kolme neljästä Manner-Suomen kunnasta, yhteensä 225 kuntaa, teki viime vuonna miinusmerkkisen tilinpäätöksen. Tuossa joukossa ovat ennakkotietojen mukaan myös useimmat Pohjois-Karjalan kunnista. Tosin lopulliset tulostiedot voivat vielä muuttua, koska tässä vaiheessa ei ollut tiedossa kaikkia viime vuoden sairaanhoidon kuluja.

Tästä vuodesta odotetaan kuntien taloudelle viime vuotta parempaa verotulokertymän kohentumisen ja lisättyjen valtionosuuksien ansiosta. Ne eivät kuitenkaan pelasta tai ratkaise kuin hetkellisesti. Siksi monet kunnat ovat ryhtyneet niihin toimiin, jotka ovat itse tehtävissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuntatyönantajat (KT) arvioi tiistaina, että kunnat lomauttavat ja irtisanovat työntekijöitään tänä vuonna enemmän kuin kertaakaan sitten 1990-luvun lamavuosien. Maakunnan suurimmat yksiköt, Joensuun kaupunki ja Siun soten kuntayhtymä kävivät yt-kierroksensa, ja molemmat päätyivät irtisanomisiin. Lomautuksia ei sen sijaan tule.

Vaikeuksissa ovat pienet ja nyt myös suuret kunnat - paitsi Helsinki, joka teki lähes 400 miljoonaa euroa ylijäämää. Nyt monet maakuntien keskuskaupungitkin tekivät alijäämää kymmeniä miljoonia euroja.

Kuntien tulevaisuuden näkymiä ahdistaa etenkin lain vaatima alijäämien kattamispakko. Alijäämät on katettava neljässä vuodessa. Sama velvoite koskee myös kuntayhtymiä. Niinpä kattamispakko on suuri uhka ja rasite myös Siun soten tuleville vuosille.

Uutissuomalaisen selvityksen mukaan (Karjalainen, 4.2.) nykymenolla kriisikuntien määrä kasvaa. Tällä hetkellä yhdeksää kuntaa uhkaa joutuminen valtiovallan holhoukseen ja arvioitavaksi. Joukossa ei ole yhtään pohjoiskarjalaista kuntaa. Arviointimenettelyssä tutkitaan, miten kunta voi selviytyä lakisääteisistä velvoitteistaan. Pakkoliitosten vaihtoehtoakin harkitaan.

Talousvaikeuksien lisäksi kuntia uhkaa pula työvoimasta. Tulevien 10 vuoden aikana joka kolmas kuntatyöntekijä lähtee eläkkeelle.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia