Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Pääkirjoitus

Talvipyöräilyn edellytykset otettava huomioon kaikessa

 • Karjalainen
Kansainvälinen talvipyöräilyn konferenssi päättyy Joensuussa tänään perjantaina. Joensuu näytti kansainvälisille asiantuntijoille parhaat talviset puolensa. Pyöräillä voi ympäri vuoden turvallisesti kaduilla, kevyen liikenteen väylillä, maastossa ja jopa jäällä.

Konferenssin pitopaikka ei ollut sattumaa. Joensuu ja Oulu ovat Suomessa kaupunkeja, joissa pyöräillään suhteellisesti eniten. Joensuussa on tehty pitkään määrätietoista työtä pyöräilyn edellytysten parantamiseksi. Nyt tehty työ ja pyöräilykaupungin maine on huomattu myös kansainvälisesti.

Mutta aina voi tehdä enemmän ja paremmin. Konferenssin suuri viesti on, että kuntien ja kaupunkien on otettava ympärivuotisen pyöräilyn edellytykset huomioon kaikessa suunnittelussa ja rakentamisessa. Käytännössä lisäpanostusta tarvitaan juuri talvipyöräilyyn.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lumen auraamisesta pyöräilyväyliltä tuskin koskaan päästään tilanteeseen, ettei tyytymättömyyttä ilmene. Se on inhimillistä. Jos ympärivuotista pyöräilyä halutaan oikeasti edistää, on ainakin pääväylät pidettävä jatkuvasti kulkukelpoisessa kunnossa.

Jotta koulumatkapyöräily lisääntyisi, mitä tavoitellaan, pitäisi perusopetuksessa esikoulusta lähtien nykyistä enemmän paneutua pyöräilykulttuurin edistämiseen ja liikennesääntöjen opetteluun. Asennekasvatus on tärkeää, ja siinä myös perheellä on keskeinen rooli. Yhdessä pyöräily on hauskaa ja opettaa joka kerta.

Talvipyöräilyn edistäminen vaatii kunniltakin uusia toimia. Ympärivuotinen maastopyöräilyn harrastaminen lisääntyy. Se edellyttää talvimaastoreittien tekemistä ja ylläpitoa. Kitee näyttää tässä hyvää esimerkkiä muille.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia