Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Pääkirjoitus

Galluptulos märkä rätti keskustan silmille

 • Karjalainen
Torstaina julkistetun Ylen puoluekannatusarvion tulokset ovat märkä rätti hallituspuolue keskustan kasvoille. Siinä missä edelliseen vastaavaan Ylen mittauksen verrattuna muiden hallituspuolueiden kannatus näyttää kohentuneen, keskustan kannatus on puolestaan vajonnut 10,8 prosenttiin. Se on osapuilleen sama kuin puolueen kahden kuukauden takainen kaikkien aikojen heikoin tulos.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni ennätti jo hetken iloita kuukauden takaisesta, Ylen mittaamasta 12,0 prosentin kannatuksesta, että se luo puolueelle toivoa. Tämä orastava toivo kuitenkin hiipuu tästä tuoreesta mittauksesta: keskustan kannatustrendi ei vieläkään näytä ylöspäin.

Sen sijaan SDP:lle se näyttää. Ylen tuoreessa mittauksessa SDP:n kannatus on 16,0 prosenttia, kun se kuukautta aiemmin oli 14,9 ja kahta kuukautta aiemmin pohjalukemissa 13,2 prosentissa. Pääministerivaihdos Antti Rinteestä (sd.) Sanna Mariniin (sd.) näyttää nyt satavan SDP:n laariin, ja sekä Mariniin että samalla hänen puolueeseensa kohdistuu nyt aiempaa suurempaa mielenkiintoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kun lisäksi vihreiden kannatus, 13,3 prosenttia, on nyt mittauksen mukaan parempi kuin viime vuoden eduskuntavaaleissa ja vasemmistoliiton, 8,3 prosenttia, melko tarkalleen samaa kuin sen vaalitulos, on hallituspuolueiden yhteen laskettu kannatus nyt noin 53 prosenttia. Kaksi kuukautta sitten se oli vastaavassa Ylen mittauksessa vedenjakajalla, 50 prosentissa, ja on toki edelleen pienempi kuin eduskuntavaaleissa.

Kun kuitenkin muut hallituspuolueet keskustaa lukuun ottamatta näyttävät kohentavan kannatustaan, lisää se entisestään keskustan sisäistä pohdiskelua siitä, onko se nykyisessä hallituksessa oikeassa seurassa, onko Kulmunilla edellytyksiä jatkaa puheenjohtajana ja voiko puolue saada tässä asetelmassa viestiään läpi.

Suuri kysymys on myös se, mikä tämä keskustan uusi viesti äänestäjille on. Miten puolue on uudistunut vai onko se palannut juurilleen - ja jos se on palannut, miten se näkyy keskustan tavoitteina tässä ajassa?

Mikäli keskustan kannatus ei pikaisesti ala kohentua, Kulmunilla on pitelemistä asemastaan keskustassa ja Marinilla keskustan pysymisestä hallituksessa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia