Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Pääkirjoitus

Vetovoiman lisäksi kuntien täytyy huolehtia pitovoimasta

 • Karjalainen
Jokainen uusi asukas on kunnalle kultaa kalliimpi, lapsiperheet etenkin, koska veroja maksetaan asuinkuntaan, vaikka kävisi töissä naapurikunnan puolella.

Vaikka kunnassa on vetovoimaa, jää pitovoimasta usein huolehtimatta. Siksi lähtijöitä on enemmän kuin tulijoita. Viime vuonna Pohjois-Karjalassa vain Joensuu kasvoi, kun otetaan huomioon muuttoliike, syntyvyys ja kuolleisuus. Moni vaihtaa asuinkuntaa opiskelu- tai työpaikan perässä, toiset parempien lähipalvelujen ja sujuvamman elämän asumisratkaisujen vuoksi.

Uusi asukas tuntee tulleensa huomatuksi, kun hänet toivotetaan henkilökohtaisesti tervetulleeksi. Sen tekemiseen kunnilla on erilaisia tapoja (Karjalainen, tänään), ja hyvä niin. Käytännössä pienissä kunnissa on erilaiset mahdollisuudet kuin suurissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mahdollista on jopa kunnan edustajan henkilökohtainen tervetulokäynti. Esimerkiksi Ilomantsi kutsuu kerran vuodessa kuntaan muuttaneet uudet asukkaat yhteiselle ate­rialle. Hieno tapa luoda yhteishenkeä ja tutustuttaa asukkaita toinen toisiinsa. Polvijärvellä suunnitellaan kuntakohtaista lahjaa omakotitalojen rakentajille. Tässäkin ele on tärkeämpi kuin itse lahja.

Moni kunta lähettää tervetulokirjeitä uusille asukkaille ja kesämökkiläisillekin. Kirjeessä yleensä luetellaan tiedot kunnan palveluista. Joissakin kunnissa kirjeen kylkiäisenä on ilmaislippuja uimahalliin, urheilu- ja kulttuuritilaisuuksiin ja jopa kertalippuja joukkoliikenteeseen. Näillä kaikilla voi olla rahallista arvoaan suurempia vaikutuksia sekä saajalle että kunnallekin.

Ennen uusia asukkaita houkuteltiin erilaisilla ale-tonttikampanjoilla. Tulokset jäivät usein laihoiksi, mutta aina kannattaa yrittää.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia