Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Pääkirjoitus

Kemian ala viitoittaa nyt muitakin sovintoon

  • Karjalainen
Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto hyväksyivät torstaina alan työehtosopimuksen aiemmin saavuttamansa neuvottelutuloksen mukaisesti. Samalla myös Ammattiliitto Pro ja Kemianteollisuus ilmoittivat samassa linjassa olevasta sopimuksestaan.

Palkat nousevat sopimuskauden aikana 3,3 prosenttia, mikä vastaa aiemmin teknologiateollisuudessa sovittua linjaa. Merkittävää kemian alan sopimuksissa on se, että niistäkin poistetaan kiistanalaiset kiky-tunnit. Kemianteollisuudessa nämä tunnit olivat sisällä työehtosopimusten työaikakirjauksissa eivätkä erikseen irtisanottavassa lisäpöytäkirjassa, kuten Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton aiemmassa sopimuksessa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kemianteollisuuden neuvottelijat tulivat samalla ratkaisseeksi jokseenkin kaikkien suomalaisten työehtosopimusten tekoa vaikeuttavien kiky-tuntien kohtalon. Niistä luovutaan kategorisena ja kattavana ratkaisuna työajan pidentämiseksi, mutta alakohtaisesti sovitaan uusista työaikamalleista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Näin tapahtuu myös kemian alalla. Kemianteollisuuden mukaan sovitut mallit palvelevat tuotannon ja kausivaihtelun tarpeita sekä lisäävät käyntiaikaa, ja työnantajapuoli on näihin ratkaisuihin tyytyväinen.

Työnantajapuolella on siis nyt korkea aika antaa tässä asiassa periksi ja keskittyä etsimään alakohtaisesti niihin sopivia, uusia työaikaratkaisuja. Näin suurissa periaatteellisissa kiistoissa voi olla periaatteellinen johonkin mittaan saakka, mutta tämä mitta on nyt saavutettu.

Kemian alan sopimusten jälkeen ei ole realistista odottaa, että suurimmalla osin muita aloja ei kiky-tunteja poistettaisi. Toki tämä kuuluu ottaa huomioon myös alakohtaisia palkankorotuksia määriteltäessä, ja tärkeää on, että kikyn tuoma kustannushyöty ja kilpailukyky kattavasti säilyvät.

Tähän sovinnon mahdollisuuteen on nyt syytä muillakin aloilla tarttua. Tähän sovintoon rohkaisivat selvästi myös Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto, jotka molemmat kiittivät huomiota herättävällä tavalla sosiaalisessa mediassa paitsi toisiaan myös arvostelun kohteeksi joutunutta valtakunnansovittelijan toimistoa sen panoksesta sopimukseen pääsyssä. Työtaistelusapeleilla kalistelu on nyt aika päättää.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa