Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Pääkirjoitus

Häkkänen pani pisteen Orpon arvostelulle

 • Karjalainen

Kokoomuksen kansanedustajan Wille Rydmanin ehdotus oman puolueensa ja perussuomalaisten yhteistyön tiivistämisestä Helsingin Sanomien (1.2.) haastattelussa nostatti kokoomuksessa melkoisen vilkkaan keskustelun paitsi tästä myös puheenjohtaja Petteri Orpon asemasta. Tämä keskustelu sai jonkinlaisen päätepisteensä perjantaina, kun puolueen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen osoitti Iltalehden haastattelussa näkevänsä asian hyvin samalla tavoin kuin Orpo ja muut puolueen kärkihahmot.

Samalla Häkkänen paalutti kokoomuksen edelleen keskustaoikeistolaiseksi yleispuolueeksi sekä itsensä puolueensa maltilliseen keskivirtaan, joka tunnistaa omassa ajattelutavassaan jotain samaa kuin mitä presidentti Sauli Niinistöllä on. Häkkänen vakuutti myös, ettei ole ainakaan näillä näkymin lähdössä haastamaan Orpoa puheenjohtajakamppailuun ensi kesäkuun puoluekokouksessa.

Rydmanin kritiikki puolueensa johtoa ja linjaa kohtaan näyttää siis ainakin toistaiseksi kuihtuvan alkuunsa. Kritiikistä nimittäin kyse oli, ja lisäksi sellaiselta kansanedustajalta, joka omassa puolueessaan on vastaavanlainen erikoisjeppe, joita jokaisessa puolueessa on. Näillä sanoilla Rydman itse kuvasi perussuomalaisten muutamia häirikkökansanedustajia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rydman edustaa kokoomuksen marginaalia, Orpo taas edelleen sen valtavirtaa. Tämä kävi ilmi paitsi Häkkäsen myös monien muiden kokoomuksen kärkihahmojen rientämisestä Orpon tueksi Rydmanin haastattelun herättämän keskustelun keskellä. Joissakin kokoomuslaisten kommenteissa Rydmanille osoitettiin myös ovea ja kehotettiin siirtymään perussuomalaisiin, jos sen linja miellyttää häntä enemmän kuin oman puolueen linja.

Moni kokoomuslainen, etunenässä varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja europarlamentaarikko Henna Virkkunen, teki kommenteissaan selvän pesäeron perussuomalaisiin. Samalla kokoomuksessa kuitenkin korostetaan sen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen tapaan sitä, että mitään puoluetta eikä perussuomalaisiakaan pidä kategorisesti eristää.

Kokonaan toinen asia on sitten se, onko perussuomalaisilla mitään motiivia yhteistyöhön, jonka pontimena on sen kannanottojen maltillistaminen ja kannatuksen alentaminen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia