Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Pääkirjoitus

Suomi muuttuu Euroopan syrjäseutujen kaltaiseksi

 • Karjalainen
Pohjoismaiden ministerineuvoston raportti on kertoo karua kuvaa Suomen tulevaisuudesta (Karjalainen, 4.2.). Jos kehitys Suomessa jatkuu näin, on Suomelle rehellisempi vertailuryhmä Etelä-Euroopan reuna-alueet ja Baltian maat kuin hyvinvoivien Pohjoismaiden joukko.

Siihen on monta syytä ja erot huolestuttavan suuret maiden sisällä eri alueiden välillä. Kaikkien Pohjoismaiden eri alueiden vertailussa Pohjois-Karjala on häntäpäässä, kuten Etelä-Savo ja Kainuukin. Alueet pantiin järjestykseen talous-, työllisyys- ja väestönkehitystä vertailemalla.

Tulovertailu taas kertoo yksittäisten suomalaisten ja kotitalouksien hyvinvoinnin hiipumisesta. Kotitalouksien käyttöön jäävät tulot kasvoivat vuosina 2011-2017 Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Islannin ja jopa Grönlannissa, mutta ei Suomessa. Tulot pienenivät lähes puolessa Suomen kunnista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomi erottuu muista myös väestön kehityksessä. Vielä nyt Suomen asukasmäärä on Ruotsin ja Tanskan jälkeen Pohjoismaiden kolmanneksi suurin. Norja kuitenkin pyyhältää pian Suomen ohi. Viimeisen 30 vuoden aikana Norjan väestö on kasvanut noin yhdellä miljoonalla, kun Suomessa lisäys on ollut puolisen miljoonaa.

Kaikissa Pohjoismaissa maahanmuutto selittää paljolti väestönkasvua. Vähäisen maahanmuuton lisäksi Suomen eroa muihin Pohjoismaihin kasvattaa matalin syntyvyys. Matala syntyvyys on tunnistettu ongelmaksi myös esimerkiksi Norjassa ja Islannissa. Suomessa syntyvyys on pudonnut nopeasti, ja saman kehityksen ennustetaan jatkuvan.

Maahanmuuton lisäämisestä toivotaan nyt tepsivää lääkettä työllisyyskehitykseen ja syntyvyyteenkin. Nopeaa korjausliikettä ei kuitenkaan ole.

Suomessa väki vanhenee suhteessa nopeimmin Pohjoismaista. Vanheneminen tarkoittaa sairastamisen lisääntymistä. Työtä tekevä osuus väestöstä pienenee, mikä kerryttää ja monimutkaistaa ongelmia. Työttömyys on suurta ja työllisyysaste vertailumaita pienempi. Samaan aikaan kasvaa myös työvoimapula tietyillä aloilla.

Kiihtyvä maaltamuutto lisää kaikkia ongelmia, samoin alueellista eriarvoisuutta. Lohduttoman kuvan kirkastamiseksi Suomeen tarvitaan parempaa pitkäjänteistä talous-, työllisyys- ja perhepolitiikkaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia