Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Pääkirjoitus

Rakentaminen jatkuu yhä vilkkaana Joensuussa

  • Karjalainen
Asuntorakentamisen Suomessa ennustetaan yleisesti hiipuvan ennätystahdista ainakin tänä ja ensi vuonna. Syynä on epävarmat talousnäkymät ja toteutunut -kehitys. Rakentaminen on hiipunut ja hiipumassa koko Euroopassa. Suomessa tullaan Ruotsiinkin verrattuna jälkijunassa.

Tosin Suomessakin on alueellisia eroja. Joensuu on erottunut viime vuosina poikkeuksellisen runsaalla rakentamisella. Asukaslukuun suhteutettuna Joensuussa rakennettiin vuonna 2017 enemmän asuntoja kuin Tampereella ja jopa Helsingissä (Karjalainen, 8.2.). Vuonna 2018 Joensuuhun valmistui ennätysmäärä uusia asuntoja, yhteensä 1 035. Viime vuoden luku oli 951 asuntoa, joka on toiseksi suurin määrä vuosikymmeniin.

Kovasta kasvunoususta kertoo se, että 2000-luvun alkuvuosina Joensuussa valmistui keskimäärin 140 kerrostaloasuntoa vuodessa. Viiden viimeisen vuoden keskiarvomäärä on ollut 650 asuntoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt näyttää, että Joensuussakin kiivain kasvu on ohi. Tälle vuodelle rakennuslupia on haettu aiempaa vähemmän. Silti menneisiin vuosiin verrattuna rakentaminen jatkuu yhä vilkkaana, vaikka uusia ennätyksiä tuskin enää saavutetaan.

Uusien opiskelija-asuntojen tarve selittää ennätyskehitystä Joensuussa. Tosin myös omistusasuntojen kysyntä, kauppa ja rakentaminen on ollut poikkeuksellisen suurta viime vuosina osin kiihtyneen muuttoliikkeen seurauksena.

Vaikka yliopistokaupungilla on asukkaita lisäävää vetovoimaa, tuo vuokra-asumisen runsaus Joensuullekin uudenlaisia uhkakuvia. Vanhojen omistusasuntojen hintakehitys laskee ja niiden kauppaaminen vaikeutuu.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa