Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Pääkirjoitus

Pohjois-Karjalassa päästöt ilmaan alle keskiarvon

 • Karjalainen
Suunta on oikea, mutta vauhti vielä verkkainen. Suomen ympäristökeskus (Syke) laski ensimmäisen kerran samoilla mittareilla kaikkien kuntien ilmastopäästöjen kehityksen vuodesta 2005 vuoteen 2017.

Selvityksen mukaan päästöt ovat vähentyneet lähes kaikissa kunnissa, mutta kuntakohtaiset erot ovat suuret. Eroja on myös maakuntien välillä. Päästöt ovat vähentyneet keskimäärin 15 prosenttia vuodesta 2005. Joissakin kunnissa vähennys on ollut jopa yli 50 prosenttia, kun taas toisissa päästöt ovat jopa kasvaneet hieman.

Pohjois-Karjalassa ei tarvitse pukeutua häpeähattuun. Kasvihuonekaasupäästöt asukasta kohti ovat pienemmät kuin koko maassa keskimäärin. Vuonna 2017 luku oli Pohjois-Karjalassa 7,7 tonnia. Koko Suomen keskiarvo oli 10,7 tonnia asukasta kohti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Päästöt olivat suurimmat maatalousvaltaisilla Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Lapissa. Uudellamaalla ja Pirkanmaalla päästöt olivat pienimmät.

Suomen kunnissa eniten päästöjä aiheutuu tieliikenteestä, maataloudesta, kaukolämmöstä ja sähkönkulutuksesta. Koko maan tasolla merkittävää myönteistä kehitystä on tapahtunut öljylämmityksen päästöjen vähenemisessä. Kaukolämmön tuotantoa on uudistettu ja tuulivoiman rakentaminen on vauhdittunut.

Liikennepäästöissä näkyy erilaiset olosuhteet eri puolilla Suomea. Uudellamaalla ajetaan uudemmilla ja vähäpäästöisemmillä autoilla kuin muissa maakunnissa. Joukkoliikenne on hyvä vaihtoehto, missä sitä on. Pohjois-Karjalassa autot ovat maan vanhimpia, tupruttavat enemmän päästöjä ja joukkoliikenteen palvelut vaatimattomat koko maakuntaa katsellessa.

Vuodesta 2017 on menty lupaavasti eteenpäin. Tietoisuus päästöjen vähentämisen välttämättömyydestä on lisääntynyt. Töitä on ruvettu tekemään tosissaan leveällä rintamalla. Koko Suomessa yli 70 kuntaa on sitoutunut tavoittelemaan hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Se tarkoittaa 80 prosentin päästövähennystä vuoden 2007 tasossa.

Tällä hetkellä Pohjois-Karjalassa on kahdeksan Hinku-kuntaa. Syytä on kysyä, miksi kaikki kunnat eivät ole mukana yhteisessä tavoitteessa. Kunnan työkalut päästöjen vähentämiseen ovat rajalliset. Niitä ovat esimerkiksi kaavoitus, maapolitiikka ja julkiset hankinnat.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia