Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Pääkirjoitus

Yhdenvertainen arviointi tärkeää peruskoulussa

 • Karjalainen
Opetushallitus yhdenmukaistaa periaatteita, joiden mukaan opettajat arvioivat oppilaita peruskoulussa. Tavoitteena on, että ensi syksystä lähtien oppilaat arvioidaan yhdenvertaisesti osaamistasonsa mukaan koulusta riippumatta (Karjalainen, 11.2.).

Tavoite on ainoa oikea. On suorastaan eriskummallista, että vuoden 2014 opetusohjelmalinjaukset johtivat siihen, että eri puolilla Suomea peruskoulun oppilaita on arvioitu eri tavoin samalla osaamistasolla.

Syynä ovat olleet liian väljät ja monitulkintaiset kirjaukset arvioinnista. Opetushallituksen mukaan arviointiin vaikuttavien suoritusten dokumentointi, itsearvioinnin toteuttaminen, sanallisen arvioinnin osuus ja numeroarvioinnin aloitusajankohta ovat vaihdelleet koulukohtaisesti. Valtaosassa kouluja esimerkiksi numeroarviointi on aloitettu neljännellä luokalla mutta osassa kouluja vasta seitsemännellä luokalla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Etenkin vanhemmat ovat kaivanneet yksiselitteisiä numeroarviointeja paljon aiemmin kuin vasta peruskoulun viimeisillä luokilla. Numeroarvioinnit saattoivat olla selvästi heikompia kuin monitulkintaiset sanalliset arvioinnit antoivat odottaa. Jatkossa numeroarviot annetaan Suomen kaikissa kouluissa viimeistään neljänneltä luokalta lähtien.

Erityisen tärkeää yhdenvertainen arviointi on peruskoulunsa päättävillä, jotka peruskoulun päättötodistuksen perusteella pyrkivät toisen asteen opintoihin. Erot arvioinnissa ovat johtaneet siihen, että samalla osaamistasolla osa on päässyt ja osa ei ole päässyt toisen asteen koulutukseen. Se on ollut erittäin vakava ongelma ja pahimmillaan johtanut toiseen asteen koulutuksesta sivuun jääneen nuoren syrjäytymiseen.

Ongelma on näkynyt myös niin sanotuissa armovitosissa, joiden avulla oppilas ilman vaadittavaa osaamistasoa on päästetty luokalta. Jatkossa vitosta ei voi saada armosta. Kasin lisäksi annetaan tarkat kriteerit sille, mitä pitää osata saavuttaakseen vitosen, seiskan ja ysin peruskoulun päättötodistukseen. Myöhemmin vastaavat kriteerit laaditaan myös kuudennen luokan päätteeksi tapahtuvaan arviointiin. Ne helpottavat opettajien arviointityötä.

Armovitosten sijaan koulujen on tuettava heikompien oppilaiden oppimista, ja siihen myös hallitusohjelmassa luvataan panostuksia. Ne ovat panostuksia tulevaisuuteen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia