Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Pääkirjoitus

Äänestäjiä kiehtovat USA:ssa nyt äärilaidat

 • Karjalainen

Bernie Sanders, 78, on Yhdysvalloissa demokraattien sisällä samantapainen ilmiö kuin presidentti Donald Trump, 73, on republikaanien joukoissa. Molemmat ovat puolueissaan ääripäiden edustajia ja haastavat myös puolue-eliitin. Sanders ei edes ole demokraattipuolueen jäsen.

Trump istuvana presidenttinä on republikaanipuolueen ehdokas marraskuun presidentinvaaleissa. Demokraatit seulovat ehdokastaan runsaalta listalta esivaalikiertueella.

Iowan ja New Hampshiren vaalikokousten perusteella demokraattien vahvimmat ehdokkaat ovat Vermontin senaattori Sanders ja yllättäjä, South Bendin entinen pormestari Pete Buttigieg.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

On kuitenkin liian aikaista sanoa, että muiden kuin kahden kärjen peli olisi pelattu. Peli ratkeaa vasta maaliskuun supertiistaina, jolloin esivaalit käydään yhtä aikaa 15 osavaltiossa.

Silti Sandersin menestystä pidetään jo nyt merkittävänä. Se johtuu pitkälti oikeistokonservatiivisesta Trumpista. Suomalaista hyvinvointivaltiota ihaileva vasemmistolainen Sanders on kuin Trump toiselta reunalta.

Trump saa kannatuksensa parhaat päivänsä nähneiltä Amerikan sydänmailta, Sanders nuorilta, joihin uppoaa hänen viestinsä tasa-arvosta, ympäristönsuojelusta ja oikeudenmukaisuudesta.

Viesti ei välttämättä uppoa amerikkalaisiin laajemmin. Trumpin päihittääkseen demokraattien pitäisi keskittää maltillisten äänet yhdelle ehdokkaalle. Jos näin ei käy, Sanders voi päättyä demokraattien ehdokkaaksi samalla tavalla kuin Trump republikaaninen ehdokkaaksi neljä vuotta sitten, tasaisella suorittamisella. Marraskuussa vastassa olisi sitten kaksi äärilaidan iäkästä ehdokasta, ja monet saattaisivat jättää äänestämättä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia