Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Pääkirjoitus

Asuntojen arvon lasku lisää pahan kierrettä

  • Karjalainen
Suomalaisten varallisuus on perinteisesti perustunut omistusasuntojen arvoon. Nyt on havahduttu uuteen käänteeseen. Asuntojen arvo on laskenut pienissä kunnissa. Nyt näyttää, että samoin käy keskisuurissakin kunnissa ja myös keskuskaupunkiseutujen laitamilla. Vanhat asunnot eivät käy kaupaksi niin kuin ennen, koska niistä saisi vain pilkkahintaa.

Tämä vaikuttaa moneen seikkaan. Kuntatalouden pahan kierre kasvaa. Huoltosuhteen heikkeneminen saa lisää vauhtia. Vanhus ei pysty muuttamaan parempien palvelujen ääreen, jos vanha asunto ei mene kaupaksi. Asumisvaikeudet voivat estää työtöntä muuttamasta sinne, missä olisi töitä. Asunnot ovat liian kalliita, samoin vuokra-asunnot - etenkin, jos rasitteena on vielä lähtökuntaan tyhjäksi jäävä oma asunto.

Kiihtyvän muuttoliikkeen lisäksi väestötappiota lisäävät työtä tekevän ikäluokan pieneneminen sekä kuolleisuuden ja syntyvyyden erojen kasvaminen. Niinpä vanhusväestön huoltosuhde kunnissa heikkenee dramaattisesti, ennustaa muuttoliikettä ja aluekehitystä tutkiva MDI-konsulttitoimisto.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sen mukaan vuonna 2040 Suomessa voi olla 44 kuntaa, joissa on enemmän yli 65-vuotiaita kuin työikäisiä veronmaksajia (Karjalainen, 12.2.). Pohjois-Karjalassa sellaisia kuntia ovat Rääkkylä, Ilomantsi, Juuka, Kitee ja myös Heinävesi. Ne ovat nykykehityksellä suurimmissa vaikeuksissa selvitä lakisääteisistä velvoitteistaan. Juuri noiden kuntien kasvavat vaikeudet ovat nähtävissä jo nyt esimerkiksi suurten sairastavuuskustannusten valossa.

Siksi kehitykseen pitää tarttua nyt, eikä vasta sitten, kun tosihätä on käsissä. Nyt on väärin leimata pieniä kuntia kuolemankunniksi tai antautua sellaiselle mielialalle.

Näyttää, että kunnat eivät omin voimin selviä pahenevasta kierteestä. Toki itse pitää tehdä kaikki, mikä on tehtävissä. Silti valtiota tarvitaan apuun, jotta alueellinen eriytyminen hidastuu. Muuten Pohjois-Karjalaankin voi tulla kuntia, joissa on enimmäkseen työttömiä ja eläkeläisiä, koska heillä ei ole varaa muuttaa poiskaan.

Nopeita lääkkeitä ei ole, mutta kannattaa yrittää porkkanoita työpaikkojen luomiseksi, samoin työvoiman muuton ja liikkuvuuden avustusten parantamista. Kannattaisiko kokeilla maallemuuutosta palkitsemista?

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa