Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Pääkirjoitus

Uusi itärata palvelisi miltei puolta Suomea

 • Karjalainen
Koko itäisen Suomen tahtotila on yhteinen ja kirkas. Se kävi selväksi Helsingissä pidetyssä vaikuttajaseminaarissa (Karjalainen, 13.2.), jossa perusteltiin itäradan uusimisen tarvetta ja sen merkityksiä.

Kyseessä ei ole vain radanvarren kaupunkien tai pääteasemien henkilöliikennehanke. Uusittu itärata varmistaisi ja vahvistaisi maakuntien elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä ja mahdollisuuksia niiden kehittämiseen. Mansikka kakun päällä olisi ympäristöystävällisempi liikkuminen ja tavaroiden kuljettaminen.

Ympäristö- ja ilmastoministeri, joensuulainen Krista Mikkonen (vihr.) arvioi seminaarissa, että itärata itäsuomalaisten haluamalla linjauksella palvelisi miltei puolta Suomea ja paria miljoonaa asukasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Itäisen Suomen viisi maakuntaa, suuri joukko kaupunkeja ja vahva joukko yrittäjätahoja ovat yhteisen linjauksen takana. Itärata täytyy oikaista kulkemaan Helsingistä lentoaseman kautta Porvooseen ja siitä Kouvolaan. Kierto Lahden kautta jäisi pois.

Itä-Suomessa ollaan realisteja. Ensin on kunnostettava nykyinen ratayhteys Joensuusta Imatralle ja Lappeenrannan kautta Kouvolaan. Uusi oikorata Kouvolasta Porvoon kautta Helsinkiin tehtäisiin vasta sen jälkeen, aikaisintaan 2030-luvulla.

Itäradan puolesta yritetään aivan oikein vaikuttaa juuri nyt, koska ministeriön selvitystä eri vaihtoehdoista odotetaan julki lähiviikkoina. Esimerkiksi Kotkan seudulla halutaan itäinen rantarata kulkemaan Helsingistä Kotkaan ja sieltä Lappeenrantaan. Tätä perustellaan etenkin sillä, että rata yhdistäisi suuret satamat toisiinsa.

Jättihankkeet repivät myös hallituksen sisällä. Eri vaihtoehdoilla on kannattajansa. Helsingin, Turun ja Tampereen poliitikoilla on paljon valtaa. He haluavat nykyistä nopeammat tunnin juna -yhteydet Helsingistä Turkuun ja myös Tampereelle. Poliittinen vääntö luo painetta etenkin keskustalle ja perussuomalaisille huolehtia siitä, että koko maan liikenneväyliä kehitetään, eikä vain kolmen suuren seudun kasvun tarpeita.

Sitä paitsi Taloustutkimuksen selvityksen (HS, 13.2.) mukaan nykyisen pääradan kunnostus ja kapasiteetin lisäys hyödyttäisi enemmän ja suurempaa joukkoa kuin uuden tunnin junan radan teko Helsingistä Tampereelle.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia