Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Pääkirjoitus

Sairauksien ennaltaehkäisy toivottavasti paranee

 • Karjalainen
Asiakasmaksulain uudistus alentaa toteutuessaan sosiaali- ja terveydenhuollon maksuja noin miljoonalta suomalaiselta ensi vuoden alusta lähtien. Uudistuksen keskeisimpiä osia on hoitajien vastaanottojen muuttuminen maksuttomiksi terveyskeskuksissa. Tällä hetkellä noin 40 prosenttia kunnista perii hoitajalla käynnistä maksun. Siun sotessa hinta on 11,40 euroa kolmelta ensimmäiseltä käynniltä kalenterivuodessa muilta kuin sotaveteraaneilta, alle 18-vuotiailta ja työttömiltä.

Maksuttoman käynnin terveydenhoitajalla toivotaan alentavan kynnystä mennä terveydenhoidon piiriin. Siihen on myös kannustettava, sillä mahdollisimman varhainen puuttuminen vaivoihin helpottaa niiden hoitoa ja alentaa kustannuksia.

Maksuttomat käynnit terveydenhoitajalla ovat erityisen tärkeitä vähävaraisille, joilta terveydenhuollon asiakasmaksuja päätyy nykyisellään paljon ulosottoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös perusterveydenhuollon mielenterveyspalvelujen maksuttomuus laajenee. Mielenterveyden ongelmat ovat Suomessa jo yhtä yleisiä kuin tuki- ja liikuntaelinvaivat, joten niihin puuttumista maksuttomuus toivottavasti myös helpottaa.

Asiakasmaksulaki tuli Ma­rinin (sd.) hallitukselta nopeasti lausuntokierrokselle, koska se valmisteltiin lähes samansisältöisenä jo Sipilän (kesk.) hallituksen kaatuneen sote-uudistuksen yhteydessä.

Lausuntokierroksen jälkeen asiakasmaksulaki etenee eduskuntaan. Siellä paljon vartijana on Pohjois-Karjalan kansanedustaja Anu Vehviläinen (kesk.). Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana hän on keskeisessä roolissa siinä, että sote-uudistus ja sen osatekijät vihdoin etenevät maaliin saakka.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia