Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Kaupungintalosta hankala saada toimivaa museotaloa

  • Karjalainen
Joensuun kaupunki kaavailee hallintopalvelujensa keskittämistä torin reunalle Carelicumin kiinteistöön (Karjalainen, 12.3.). Myös hajallaan olevat asiakaspalvelutilat keskitettäisiin Carelicumiin.

Tämä muutos tarkoittaisi, että vuonna 1914 valmistuneelle kaupungintalolle pitäisi keksiä muuta käyttöä. Nyt tutkittavan ajatuksen mukaan kaupungintalosta tulisi museo- ja teatteritalo. Carelicumissa toimiva Pohjois-Karjalan museo Hilma muuttaisi kaupungintalon tiloihin.

Ajatus on toiminnallisesti ja taloudellisesti järkevä siitä näkökulmasta, että kaupungin on välttämätöntä karsia kiinteistöjään ja kiinteistömenojaan. Lisäksi hallinto- ja asiakaspalvelutiloja ei siivottaisi syrjään, vaan ne tuotaisiin keskelle kaupunkia ja lähelle ihmisiä. Kolmas näkökulma on ratkaisujen tekeminen tulevaisuuden tarpeisiin vähintään muutaman vuosikymmenen tähtäimellä. Tämä koskee sekä hallintopalvelujen että kulttuurin tarpeita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sitten kokonaan toinen puoli on museoiden ja muiden kulttuuritoimintojen tarpeet. Maakuntamuseo toimi muinoin kaupungintalolla, mistä se siirrettiin hallinnon tarpeiden tieltä 1950-luvulla Ilosaareen ja sitten 1998 avattuun Carelicumiin. Se, mikä oli hyvä vuosikymmeniä sitten, ei välttämättä toimi enää, eikä ainakaan tulevaisuudessa näyttelytilojen käytön kannalta.

Kaupungintalo on tiukasti suojeltu rakennus. Jo sillä perusteella siitä on hankala saada rakenteellisesti toimivaa museotaloa, jossa voisi olla sujuvasti vaihtuvaa näyttelytoimintaa. Ja vaikka saisikin, niin tuskin halvalla ainakaan. Jos teatteritaloa halutaan kehittää, sekin vaatii paljon rahaa. Idea kannattaa tutkia perusteellisesti, mutta se ei saa ohittaa tai jarruttaa uuden kulttuuritalon hanketta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa