Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Hallitus vastasi huutoon kovilla päätöksillään

  • Karjalainen
Suomi on poikkeustilassa, jossa joudutaan rajoittamaan merkittävästi kansalaisten perusoikeuksia vähintäänkin seuraavien neljän viikon ajan. Tämä kävi ilmi, kun pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus tiedotti maanantaina lisätoimenpiteistään koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa.

Tiedotteessaan hallitus toteaa linjaavansa yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee poikkeusolot ja että se antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina. Käytännössä hallituksen päätöksiä alettiin saattaa voimaan heti niiden julkistamisen jälkeen, ja niissä on kyse todella kovista ratkaisuista.

Suomen rajat suljetaan, koulut pannaan kiinni, samoin kuin valtion ja kuntien kaikki kulttuuri-, harrastus- ja kokoontumistilat. Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletään, kuten myös pääsääntöisesti kaikki ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa ja sairaaloissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Erityisen ankaralta kuulostaa velvoitus yli 70-vuotiaille välttää mahdollisuuksien mukaan kaikkia kontakteja muiden ihmisten kanssa, siis karanteenia vastaavalla tavalla. Lisäksi julkiset kokoontumiset rajoitetaan enintään kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla. Erikseen hallitus toteaa, että ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa.

Kun valtiovallan on koronakriisin keskellä toivottu reagoivan koettua vielä nopeammin ja tekevän mieluummin liian paljon kuin liian vähän, niin nyt se totisesti vastasi tähän huutoon. On jossakin määrin jopa ristiriitaista ja hämmentävää, että nuorten naisten johtama vihervasemmistolainen hallitus ei ainoastaan joudu tekemään vaan myös todella tekee näin historiallisen kovia päätöksiä.

Erityisesti Marin on toiminut pääministerinä ihailtavan varmasti ja myös kansalaisten pelokkaitakin mieliä tyynnyttävällä tavalla, presidentti Sauli Niinistön erinomaisella sivustatuella.

Hallituksen viiden miljardin euron rahoituspaketti työpaikkojen turvaamiseksi on myös mittava, kunhan se vielä myös aidosti konkretisoituu työpaikkojen turvaamiseksi ja konkurssien välttämiseksi. Tämä on jo nyt myös erittäin vakava yritysten kriisi, joka tulee nopeasti pahenemaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa