Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Tulevaisuusharjoituksesta otettava irti kaikki hyöty

  • Karjalainen
Koronaviruksen takia Suomeenkin määrätyissä poikkeustoimissa voi nähdä myös myönteistä. Ne ovat ensimmäinen todellinen käytännön harjoitus koko kansakunnalle, kuinka demokraattisesti johdetun yhteiskunnan perustoimintoja voidaan säädellä ja rajoittaakin. Ja ennen kaikkea, miten suomalaisten elämä sujuu normaalista arjesta poikkeavissa oloissa tulevat päivät ja viikot.

Siksi poikkeustilanne on nähtävä ja otettava suurena tulevaisuusharjoituksena, jotta olemme valmiimpia kohtaamaan seuraavan ja seuraavat kriisit, ovat ne mitä tahansa. Kun nyt yhdessä harjoitellaan, ovat epäkohdat korjattavissa ja mahdolliset solmut aukaistavissa ennen seuraavaa kertaa.

Toinen suuri asia on etätyön kokeilu ja harjoittelu mahdollisimman laajassa kansallisessa mittakaavassa. Etätyön tekeminen on lisääntynyt, ja sen lisäämistä edelleen on suositeltu. Nyt poikkeustilanteen aikana etätyötä kokeillaan laajemmin kuin koskaan ennen. Etätyön tekeminen ja sujuminen tuskin onnistuu ilman ongelmia, mutta tässäkin on tärkeää kokeilla laajasti ja hankkia kokemuksia. Arvoitus on esimerkiksi tietoverkkojen ja tietoliikenteen toiminnan luotettava sujuvuus eri oloissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pelkkä koulujen sulkeminen merkitsee ennen kokeilemattoman laajaa etätyön harjoitusta. Seuraavien viikkojen aikana suuri osa opetuksesta hoidetaan etätyön eri keinoin. Tämän onnistuminen tarkoitetulla tavalla vaatii vastuullista suhtautumista ja myönteistä asennetta niin opettajilta kuin oppilailtakin.

Maan rajojen sulkeminen ja liikkumisen mahdollisuuksien rajaaminen ovat nekin järeitä toimia, joiden sujumisesta ja vaikutuksista ei ole kokemuksia rauhan ajan vuosilta. Näissäkään Suomi ei toimi yksin vaan yhteisessä rintamassa ja samoilla pelisäännöillä EU-kumppaneiden kanssa. Poikkeusoloihin sopeutuminen vaatii nyt kaikilta yhteisvastuullista osallistumista mutta ei kohtuutonta lisätaakkaa kuitenkaan.

Sama koskee julkisten kokoontumisten rajoittamista sekä urheilu-, kulttuuri- ja harrastustilojen sulkemista. Tämä rajoittaa aiemmin arkisina pidettyjä vapauksia ja vaatii uudenlaista venymistä. Ulkoilla ja liikkua pitää, mutta samalla on mahdollisuus oman lähipiirin kanssa aiempaa enemmän sellaisiin henkisiin harrastuksiin, jotka tuntuvat hyviltä ja oikeilta. Suomalaiset ovat olleet aina selviytyjiä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa