Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Yritysten hätään vastataan nyt joukolla

  • Karjalainen
Koronaviruksen pelko ja sen torjuntatoimet ovat pysäyttäneet Suomen. Harva pystyi edes kuvittelemaan tällaista vauhtia ja voimaa. Vaikka niin hallituksen toimilla kuin kansalaisten oma-aloitteellisella suojautumisella on laaja ja yhteinen tuki sekä todennäköisesti positiiviset terveysvaikutukset, vaikutukset talouteen ovat julmat.

Suomen Pankki ennusti keskiviikkona, että Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna pikemminkin neljä kuin puolitoista prosenttia (Karjalainen, tänään). Suurempiakin arvioita on esitetty.

Suomi oli jo ennen koronaa vajoamaisillaan taantumaan, nyt vajoaminen on selvää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hallitus esitteli alustavasti talouden tukipakettia samalla, kun se kertoi kansalaisille koronan aiheuttamista rajoitustoimista. Keskiviikkona työmarkkinakeskusjärjestöt sopivat isoista toimenpiteistä, joilla helpotetaan niin yritysten kuin työntekijöidenkin hätää.

Yt-neuvotteluista varsinkin lomautettaessa tulee pikaisia, mutta samalla lomautetun ja irtisanotun omavastuupäivät poistuvat.

Merkittävä muutos on, että lomautusoikeus ulottuu koskemaan myös määräaikaisissa työsuhteissa olevia.

Varsinkin pienet ja keskisuuret yritykset ovat nyt tilanteessa, jossa apua on saatava heti, muuten Suomessa on edessä kammottava konkurssiaalto. Isotkaan yritykset eivät ole turvassa, joskin niillä on luonnollisesti useimmiten paremmat puskurit.

Yritysten sulkemisista ja yt-neuvottelujen alkamisesta suorastaan satelee uutisia. Vaikka yritys sulkee ovensa ja keskeyttää toimintansa, sen kulut eivät lopu - eivät edes koko henkilöstön lomauttamiseen tai irtisanomiseenkaan.

Nyt tarvitaan täsmä- ja pika-apua erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille. Auttamisvastuussa ovat kaikki sektorit, jotka tavalla tai toisella pystyvät vaikuttamaan yritysten talouteen. Päätöksiä esimerkiksi vero- ja työeläkemaksujen helpotuksista onkin tulossa jo tällä viikolla.

Myös pankit ovat mukana koronataistelussa muun muassa asuntovelallisten lyhennysvapaiden muodossa.

Moni pieni yritys tarvitsee apua myös paperisotaan. Käsillä on valtava vaikeuksien vyyhti, josta voidaan selvitä vain yhteisvoimin. Onneksi yhteistyön henki löytyi nopeasti. Vaikeudet ovat nyt niin suuria, ne todella yhdistävät.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa