Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Käyttäkää nyt enemmän paikallisia palveluja

  • Karjalainen
Suomi nousee koronaviruksen aiheuttamasta lamaantumisesta vain sillä, kuinka onnistutaan turvamaan niin pienten kuin suurtenkin yritysten toiminnan jatkumista ja toipumista nousuun aikanaan. Siihen voi jokainen suomalainen vaikuttaa isänmaallisen vastuullisesti. Nyt jos koskaan on viisasta käyttää mahdollisimman paljon paikallisia palveluja. Esimerkkejä riittää: kaupat, taksikyydit, leipomot, kampaamot ja muut hyvinvointipalvelut.

Keskuskauppakamarin mukaan yritykset näkevät tilanteen lohduttomaksi. Yli puolet yrityksistä ennakoi, että tilanne voi johtaa pahimmillaan konkurssiin. Pohjois-Karjala ei kestä konkurssien aaltoa tähän tilanteeseen, jossa jo ennestään kurittavat muuta maata matalampi toimeentulo ja maan suurin työttömyys. Jos pahin ennuste toteutuu, uhattuna on tuhatmäärin työpaikkoja. Siksi yrityksiä ei saa jättää yksin selviytymään tästäkään pulasta.

Maan hallitus on toiminut vastuullisesti ja jämäkästi. Tänään hallitukselta odotetaan lisäbudjettia koronakriisin vaurioiden paikkaamiseen. Rahaa tarvitaan myöhemmin vielä lisää. Onneksi hallituksella on keinoja ja työkaluja järjestää hätärahoitusta. Sen tekee mahdolliseksi muun muassa aiempien hallitusten viisas taloudellinen varautuminen tällaisiin yllätyksiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myöhemmin hallituksen on sovittava ja kirjoitettava uusiksi koko hallitusohjelmansa, ainakin sen talouspolitiikan osuus. Hallitusohjelma ja talouskehitys nojaavat työllisyyden lisäämiseen. Tässä tilanteessa se ei ole realismia. Nykyisen työllisyystason säilyttäminenkin on kova savotta seuraavat kuukaudet.

Joka tapauksessa välttämätöntä on pitää kiinni siitä, että valtion julkinen talous saadaan tasapainoon mahdollisimman nopeasti. Vain sellainen on kestävää tulevaisuuspolitiikkaa,

Työnantaja- ja työntekijäjärjestöt sopivat historian mittakaavassa harvinaisen nopeasti ja yhteisvastuullisesti listan toimenpiteistä, joilla Suomi selviää näistä vaikeuksistaan. Hallituksen odotetaan päättävän toimista tänään ja toivottavasti vielä nopeuttavan niiden toimeenpanoa. Yrityksille sallitaan mahdollisuus nopeuttaa yt-menettelyä ja lomautuksia sekä järjestetään niille tähän hätään tilapäisiä rahallisia tukipaketteja. Toivottavasti paikalliselle sopimisellekin löytyy uusia mahdollisuuksia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa