Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Marjatiloille tarvitaan nopeasti kausityövoimaa

  • Karjalainen
Marjanviljelijöiden hätähuuto on kuultava ja siihen vastattava (Karjalainen, 20.3.). Marjatiloille tarvitaan nopeasti kausityövoimaa joko ulkomailta tai kotimaasta. Koko maassa vuosittainen tarve on noin 16 000 ja Pohjois-Karjalassa 2 000 työntekijää.

Tilanne on koronaviruksen takia poikkeuksellisen hankala ja epäselvä. Viranomaisille itselleenkään ei ole täysin selvää, estävätkö koronaviruksen vuoksi asetetut maahantulorajoitukset ulkomaisen työvoiman pääsyn Suomeen. Toinen suuri kysymys on, kohdellaanko näissä rajoituksissa kaikkia töihin tulijoita tasa-arvoisesti. Epäselvää on, ovatko säännöt samat koko kesäkaudeksi Suomeen pyrkiville tai lyhyempiin pätkätöihin tuleville.

Ongelmien vaikeusastetta lisää, että on kiire ja uhattuna on koko elinkeinon tulevaisuus. Yllättävä uhka ei koske vain marjatiloja vaan myös kausityövoimaa tarvitsevia suuria vihannesten ja juuresten tuottajia. Työvoimaa valmistelutöihin tarvitaan heti ensi viikolla ja sitten enemmän huhti-toukokuussa. Tarve on totta ja kova tilojen kevättöissä, sadonkorjuussa ja vielä syksylläkin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vakavarainen marjatila voi selvitä yhdestä romahduskesästä, mutta ei pitempään eikä ilman apua ja valtion tukea. Kaikki eivät kuitenkaan selviä. Taloudellisestikaan kyse ei ole nappikaupasta. Mansikkakaupassa puhutaan noin 200 miljoonan euron vuotuisesta summasta, vadelman tuottajilla 40 miljoonasta.

Itsepoiminnan lisäämisellä ei korvata ammattimaista marjankeruuta. Niinpä nyt täytyy nopeasti kehittää valtiollista tukea ja palkkahoukuttimia, jotta marjatiloille saadaan työllistettyä enemmän kotimaistakin työvoimaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa