Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Olympialaisetkin täytyy siirtää tältä kesältä

  • Karjalainen
Omassa kuplassaan elävän Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) on tunnustettava tosiasiat ja pelastettava kasvonsa. Myös Tokion olympiakisat täytyy siirtää tuota tuonnemmaksi koronaviruspandemian takia. Kisojen pitäisi alkaa heinäkuun lopulla. Olympiakisojen jälkeen elo-syyskuun vaihteessa on määrä järjestää Tokiossa myös vammaisurheilun paralympialaiset.

Koronaviruksen riehaannuttua maailmanlaajuiseksi terveysuhkaksi siirrettiin tältä keväältä jääkiekon MM-kisat ja jalkapallon EM-turnaus. Viimeksi peruttiin toukokuulta Euroviisut, jolla silläkin on tv-näkyvyyden ansiosta valtava taloudellinen merkitys muillekin kuin järjestäjämaalle.

Terveysuhkan takia olympialaisetkaan ei voi olla poikkeus, eikä sille saa sallia erivapauksia. Tosin KOK ei ole ehdotonta kantaansa vielä kiveen hakannutkaan vaan luvannut harkita ja päättää myöhemmin asiasta yhdessä Tokion kisajärjestäjien kanssa. Vitkuttelu ei ole lääke, joten nyt on kansainvälisten yhteisöjen luotava painetta, jotta KOK löytää järjen valon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Taloudelliset vaikutukset - menetykset - on suuri selittäjä sille, miksi Tokio ja KOK haluavat pitää kiinni tästä kesästä. Tokion kisoista on haluttu tehdä suurimmat ja komeimmat koskaan. Japani on sijoittanut kisojen rakentamiseen miljardeja euroja. Kisapaikat alkavat olla valmiit. Kisojen tv- ja sponsorisopimuksissa puhutaan yhteensä sadoista miljoonista, ehkä jopa miljardeista. Sopimukset laukeavat, jos kisoja ei järjestetäkään sovittuun aikaan.

Entä miten käy, jos kisat järjestetään? Kuinka noloa on, jos suuri osa 10?000 urheilijasta ja sadoistatuhansista katsojista jääkin kotiin, koska heille terveys ja urheilullisuus on tärkeintä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa